Kultúra

2010.02.27. 16:30

Utisz a múzeumban - Orosz István kiállítása Fehérváron

Székesfehérvár - A plakát hálás felület, mert noha nagyrészt alkalmazott művészeti ág, ha az alkotónak kedve tartja, saját céljaira is felhasználhatja – jól tudja ezt Orosz István, alias „Utisz” grafikusművész is, akinek szombaton délután nyílt kiállítása Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeumban.

S. Töttő Rita

Orosz István nemzetközi hírű Tovariscsi, konyec!, avagy Adieu! című plakátjának terve is látható a tárlaton, amely egy távozó orosz katona tarkóját ábrázolja.

A plakátművész csavaros ábrázolási módja méltán ragasztja egy-egy kép elé az embert: a klasszikus rézmetszeteket idéző, mégis modern technikával készített hálórajz szinte minden plakátjára jellemző, mintha Dürer múlt századi metszeteit ültette volna át a művész a mai világba.

A vizuális csapdák azonban még inkább munkára késztetik a szemet: különös, több-perspektívájú épületsarkok, lépcsők, létrák fűszerezik a hatást, az üzenetek pedig általában egyértelműek: van, amelyik '56 befejezetlenségére, míg más a rendszerváltás nehézségeire vagy éppen a globális felmelegedésre utal. De nem ildomos túl sokat elárulni, a tárlatot meg kell nézni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!