Külföld

2015.02.11. 14:46

A magyar és a szerb rendőrség vezetője az illegális határátlépések visszaszorításáról tárgyalt

A szerb-magyar határon tapasztalható megnövekedett menekültáradat miatt új előállító helyiségeket nyitnak Magyarországon, a helyzet megoldása érdekében viszont meg kell erősíteni a határellenőrzést - értett egyet Papp Károly országos rendőrfőkapitány és Milorad Veljovic, a szerbiai rendőrség igazgatója szerdán a vajdasági Kelebián, ahol a két rendőri vezető a határátkelők védelméről tárgyalt.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:

Az illegális bevándorlás nemcsak Szerbia és Magyarország problémája, hanem az Európai Unió több országáé is, és azt együtt kell megoldani - fogalmazott Milorad Veljovic. A szerb rendőrség igazgatója kiemelte, hogy az illegális határátlépések megelőzése érdekében megerősítették a szerb-magyar határ védelmét. Csütörtökön 20 német rendőr és több, hőkamerával felszerelt jármű is csatlakozik a határvédelemhez.

Papp Károly kiemelte, hogy a menekültek nagy száma miatt újabb előállító helyiségeket nyitottak Magyarországon. Emlékeztetett arra, hogy a legtöbb illegális bevándorló menekültkérelmet nyújt be, és az elbírálási idő alatt megpróbál tovább jutni az Európai Unió más országaiba. Ezért a magyar rendőrség megerősítette az egész ország területén az autópályák, a gyorsforgalmi utak és a vasútállomások ellenőrzését is - tette hozzá. 

Az év eleje óta 23 200 ember lépte át a szerb-magyar határt illegálisan, ez pedig óriási terhet jelent Magyarország és a magyar rendőrség számára - mondta az országos rendőrfőkapitány. Annak érdekében, hogy ezt a helyzetet kezelni tudják, az illetékes megyei rendőr-főkapitányságok létszámát növelték és technikai felszerelését is javították az utóbbi hónapokban - fűzte hozzá.

A magyar rendőri szerveket azonban nemcsak a határellenőrzés szempontjából erősítették meg, hanem a határterületen növelték a közterületi rendőri jelenlétet is a közbiztonság megőrzése érdekében. Papp Károly elmondta, hogy erre a feladatra jelentős erőket csoportosítottak át a magyar készenléti rendőrség állományából. 

Az illegális migránsok 40 százaléka gyerek. Az útra kelő családok szociológiai hátterének ismertetéséből kiderült, hogy két hónappal ezelőtt még a legtöbb illegális migráns a legszegényebb rétegből került ki, ezt követően a középosztályból származók száma is megnövekedett, most pedig már a felsőfokú végzettséggel rendelkezők is útra kelnek. 

Papp Károly azt is közölte, hogy csökkent az illegális határátlépők száma, míg az utóbbi héten naponta átlagosan 1200-1300 főt fogtak el a magyar rendőrök, az elmúlt néhány napban ez 650-700 főre csökkent. 

A két rendőri vezető emellett egyetértett abban is, hogy vissza kell szorítani az embercsempészetet, az ilyen szervezetek felszámolása érdekében pedig már megkezdődött a magyar és a szerb bűnügyi rendőrség egyeztetése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!