Külföld

2014.01.08. 20:45

Jogos volt a rendőri fegyverhasználat a 2011-es brit zavargásoknál

Törvényesnek mondta ki a rendőri fegyverhasználatot szerdán az eljáró bíróság esküdtszéke annak a halálos végű incidensnek az ügyében, amely 2011 nyarán évtizedek óta nem tapasztalt hevességű zavargásokhoz vezetett Londonban és több más brit nagyvárosban.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

A 29 éves Mark Duggant 2011. augusztus 4-én este lőtte agyon az észak-londoni Tottenham kerületben a Scotland Yard egyik fegyveres osztaga. 

Duggan egy taxiban utazott, amikor a rendőrök megállították és kiszállásra szólították fel, majd miután kiszállt, kétszer rálőttek. Duggan a helyszínen életét vesztette. 

A rendőrök azért követték, mert olyan értesülésük volt, hogy Duggan nem sokkal korábban illegálisan fegyvert szerzett. A pisztolyt meg is találták, ám nem a halálos incidens közvetlen helyszínén, hanem attól hat méterre. Az akcióban részes rendőrök az eljárás során mindazonáltal azt mondták, hogy Duggan, miután kiszállt a taxiból, fenyegetőnek tűnő mozdulattal övtáskája felé kapott, mintha fegyvert akarna előrántani.

Az esküdtszék ennek alapján állapította meg szerdai végzésében, hogy a rendőri fegyverhasználat törvényes volt, noha az esküdtszéki határozatban is szerepel, hogy az incidens pillanatában Duggan kezében nem volt fegyver.

Az áldozat egy londoni szervezett bűnözői banda tagja volt, és korábban  eljárás folyt ellene gyilkossági kísérlet gyanújával.
Duggan lelövése után évtizedek óta példátlan, gyújtogatásokkal és fosztogatásokkal kísért zavargássorozat söpört végig a legnagyobb brit városokon, köztük Londonon. Londonban a náci Németország légiereje által Angliára zúdított hét évtizeddel korábbi bombazápor óta nem volt egyszerre annyi tűzvész, mint az összecsapások éjszakáin.

A zavargások után több mint háromezer embert állítottak bíróság elé országszerte, és egyes esetekben rendkívül súlyos ítéletek születtek. Egy vádlottat például, aki felgyújtott egy londoni bútoráruházat, gyújtogatásért és fosztogatásért 11 és fél év szabadságvesztésre ítéltek.

Az esküdtszéki végzés szerda esti kihirdetése után Mark Rowley, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese az eljáró bíróság előtt megpróbált felolvasni egy nyilatkozatot, ám az összegyűlt dühös tömeg gyakorlatilag belefojtotta a szót. 

Rowley - a tiltakozó tömeg ütemes "gyilkosok, gyilkosok" skandálása közepette - annyit el tudott mondani, hogy fegyveres bűnözők az elmúlt három és fél évben csak Londonban ötvennél több embert öltek meg, és a Scotland Yard fegyveres osztagai e fenyegetéssel szemben hivatottak fellépni. 

Rowleyt nyilatkozata közben többször is a körülötte álló rendőröknek kellett megvédeniük a közvetlen közelébe nyomuló, folyamatosan kiabáló tömegtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!