Külföld

2014.01.23. 12:39

Európában is terjed az influenzajárvány

Terjed az influenza Európában az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ legfrissebb jelentése szerint.

Bajdó Bettina

A tisztiorvosi szolgálat közleménye szerint a megelőző hetihez képest Portugálián túl már Spanyolországban és Angliában is kiterjedt influenzajárványról számoltak be a szakemberek. Növekedett az influenzaszerű megbetegedések száma hazánk mellett Görögországban, Hollandiában, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Skóciában és Szlovéniában is. Bulgária, Görögország, Spanyolország és Skócia orvosai is arról számoltak be, hogy elsősorban az influenza A(H1)pdm09 vírus fertőz. Az Országos Epidemiológiai Központ laboratóriuma is ezt a vírustörzset mutatta ki a múlt héten hazánkban egy légúti mintából. Ez a vírus megtalálható az idei szezonra kifejlesztett influenza elleni vakcinában, csakúgy mint a sok megbetegedést okozó influenza A(H3) vírustörzs.

A védőoltás magas szintű védelmet nyújt a hazánkban várhatóan néhány héten belül járványt okozó szezonális influenza ellen. A szakemberek szerint még nem késett el az, aki úgy dönt, az oltás beadatásával csökkenti egy lehetséges megbetegedés kockázatát. A védettség 10-14 nap alatt alakul ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!