Külföld

2013.10.02. 09:21

Az olasz kormány és a jobbközép sorsa dől el a bizalmi szavazáson

Enrico Letta miniszterelnök délelőtt elkezdte beszédét a parlament felsőházában, délután a képviselőházban szól. A kormányfő a szenátusi pártfrakciók válaszai után dönt arról, hány órakor kér bizalmi szavazást kormányának.

MTI

Letta már szenátusi felszólalása után bizalmat kérhetne - mondták olasz parlamenti források az újságíróknak. Korábban a miniszterelnök még úgy tervezte, hogy csak szerda este, a milánói tőzsde zárása után bocsátja szavazásra a kormány sorsát.

A Letta-kormány a képviselőházban biztos többséget élvez. A 321 fős szenátusban 137 voksra számíthat biztosan, további 24 kell a többséghez. Letta többször hangoztatta, hogy olyan bizalmat akar kapni, amellyel 2015-ig megszakítás nélkül kormányozhat.
Angelino Alfano, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) főtitkára, belügyminiszter és a PdL másik négy minisztere kedden bejelentette, hogy bizalmat szavaz a kormánynak. A PdL-miniszterek korábbi lemondását Letta elutasította. A PdL Alfano vezette szakadár szenátori csoportjának a létszámát negyven főre becsülik. A SkyTg24 hírtelevízió számításai szerint nincsenek ennyien, de az 5 Csillag Mozgalomból (M5S) is támogathatnák Lettát.

Silvio Berlusconi PdL-elnök ugyanakkor arra utasította pártját, hogy ne szavazzon bizalmat a kormánynak.
Berlusconi és Alfano éjszaka találkozott egymással, de az álláspontok nem közeledtek egymáshoz - közölték nyilatkozataikban a párt politikusai. A PdL szakadása a parlamenti bizalmi szavazáson következhet be.

"Alfano kihívta Berlusconit, leszámolás a PdL-ben" - írta a Corriere della Sera. A konzervatív napilap hozzátette, senki sem tudja, hogy az öt miniszter vezette csoport győztesen kerül-e ki a Berlusconival szembeni precedens nélküli összecsapásból. "Berlusconinak hét élete van és nem kizárt, hogy egy nyolcadikat is kitalál" - fogalmazott a napilap.

A balközép La Repubblica végső kihívásról írt azt hangoztatva, hogy Alfano saját atyja ellen fordult,  ahogyan Brutus tette Julius Caesarral. A PdL-ben Alfanót máris második Gianfranco Fininek nevezik. A volt PdL politikus 2010-ben fordított hátat Berlusconinak. A napilap hangsúlyozza, hogy akármi is legyen a bizalmi szavazás eredménye, a Letta és Berlusconi közötti koalíciónak örökre vége szakadt: "Letta a beszélőviszonyt is megszakította Berlusconival".

Alfano áruló - szólt a Berlusconi család birtokolta Il Giornale címe, mely szerint a PdL "egy darabja összeáll a baloldallal néhány miniszteri székért". Az újság kiemelte, hogy minden korábbi cáfolat ellenére a PdL Berlusconi vezette szárnyának irányítását a pártvezér lánya, Marina vehetné át.

Az Il Fatto quotidiano szerint az április végén alakult nagykoalíció kevesebb mint félév alatt felrobbant és a PdL szakadását Berlusconi volt gyermeke, Alfano vezeti. Polgárháború kezdődött, de nem az olasz utcákon, hanem a PdL-ben - vélte a napilap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!