Külföld

2013.06.11. 06:12

Külföldi árvízhelyzet - Újabb kétmilliárd koronát ad az állam az árvízkárokra Csehországban

Újabb kétmilliárd koronát ad a cseh állam az árvíz okozta károk helyreállítására.

MTI

09:54

Ezt az összeget az államadósság-törlesztést szolgáló alapból különítik el - közölte Ladislav Mincic pénzügyminiszter-helyettes az Impuls kereskedelmi rádiónak kedden reggel adott interjújában. 

Az állam az árvízkárok helyrehozatalára eddig összesen 7,3 milliárd koronát különített el. Petr Necas miniszterelnök korábbi bejelentése alapján négymilliárd koronát a költségvetési alap tartalékaiból, míg 1,3 milliárdot a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére szánt alapból különítenek el.   

Mincic a kormányfőhöz hasonlóan azt mondta, hogy az állami támogatás végső összege attól függ, milyen nagyságrendű lesz az árvízkár. A pénzeket a régiók azután kapják meg, hogy benyújtják a kormánynak a felújítási munkálatok konkrét stratégiáját és tervét.     A közvetlen, azonnali segítségre a cseh kormány már az árvíz kezdetén 300 millió koronát különített el, s ezt az összeget most 100 millió koronával megemelik. "Ezen az úton a kárvallottak gyors és azonnali támogatást kaphatnak. Ez természetesen nem elég a károk helyrehozatalára, csak néhány sürgős probléma megoldásában segíthet" - fejtette ki Mincic.    

Ugyancsak az árvízkárosultakat fogja segíteni, hogy a pénzügyminiszter kedvezményeket ad nekik az idei adófizetésben. Mincic szerint ez a kedvezmény a jövő évi adóbevételekben 3-5 milliárd koronás kiesést jelenthet.    Mincic megerősítette a miniszterelnök bejelentését, hogy a kormány nem számol semmiféle különadóval, ahogy azt a 2010-es árvíz után tette. Az akkori kormánydöntés alapján 2011-ben minden adófizető havi 100 korona különadót fizetett az árvízalapba.

 

09:47 - Felhőszakadás okozott újabb elöntéseket Ausztriában


Több száz tűzoltó vonult bevetésre keddre virradó éjszaka elöntött házakhoz és pincékhez egy felhőszakadás után Ausztria északkeleti részén és Stájerországban - jelentette az osztrák rádió.

A hirtelen lezúduló csapadék mintegy száz háznál okozott károkat a Duna és a cseh határ közötti területeken. A víz feltört a csatornahálózatból, pincéket és utcákat öntött el, egy utat földcsuszamlás miatt zártak le - közölte a tűzoltóság. Hollabrunn körzetben, ahol rövid idő alatt száz milliméter eső esett, Retz település főterén fél méter magasan állt a víz.     A tűzoltóságnak a hajnali órákra sikerült úrrá lennie a helyzeten.   

Bécstől nem messze, Gänserndorf és Klosterneuburg térségében, ahol korábban a dunai árvíz pusztított, jégeső okozott kárt mintegy kétezer-ötszáz hektár termőföldön. A biztosító kétmillió euróra becsülte a kárt.    Felhőszakadás és jégeső okozott károkat Stájerország északkeleti részén, Mürzzuschlag körzetében is.    Bár csökken a csapadék mennyisége, az esőzések kedden is folytatódnak, így továbbra is fennáll az elöntések és földcsuszamlások veszélye Ausztriában, leginkább az északi és nyugati országrészekben.

 

08:03 - Félúton tart az árhullám az Elba németországi szakaszán

Nagyjából félúton tart az Elbán levonuló árhullám a folyó németországi szakaszán, ahol kedden Brandenburg tartományban készülnek a tetőzésre.

A Csehország felől érkezett ár nyolcadik napja halad a Németország északnyugati részén fekvő torkolatvidék felé. A szászországi Drezdában már feloldották a katasztrófariadót. Magdeburgban, a Szász-Anhalt tartományi fővárosban pedig 700 centiméter alá csökkent a vízállás a vasárnap elért 748 centiméteres csúcsról.

A tartományban azonban gátszakadások miatt több településen 2 méter magasan áll a víz, és 50 ezer embert ki kellett telepíteni. A védekezést 9 ezer katona segíti. A víz útját úgynevezett óriás homokzsákokkal próbálják eltorlaszolni, amelyeket helikopterrel emelnek a beszakadt gátak helyére. A brandenburgi Wittenbergénél 820 centiméteren tetőzhet az árhullám kedden, a térségben nyár elején 3 méter alatt van a megszokott vízállás. Matthias Platzeck tartományi miniszterelnök szerint Brandenburg nagyobb baj nélkül átvészelheti a természeti csapást.

A legutóbbi, 2002-es nagy árvíz óta szélesítették a folyó árterét, és kijelöltek katasztrófaveszély esetén elárasztandó területeket a gátakon kívül. Ezekbe az úgynevezett polderekbe vasárnap óta engedik a vizet. Az árhullám közeledtével a gátak koronáját is megemelték, a Prignitz-vidéken több mint egymillió homokzsákot építettek be a védművekbe. Az Elbán és mellékfolyóin, valamint a Duna bajorországi szakaszán június elején kezdődött áradásoknak eddig legkevesebb hét halálos áldozatuk van Németországban.

Még vizsgálják, hogy két további haláleset összefügg-e az árvízzel. A természeti katasztrófa az első becslések szerint nagyobb kárt okoz, mint az Elba 2002-es árvize. Akkor a helyreállítási munkák 11 milliárd eurót emésztettek fel. A biztosítók 1,8 milliárd euró kártérítést fizettek. A német biztosítótársaságok szövetsége (GDV) szerint ezúttal több pénzt kell majd átutalni az ügyfeleknek. A szervezet szerint a vállalatok túlnyomó többsége rendelkezik természeti csapások elleni biztosítással, de a lakóingatlanoknál csak egyharmados ez az arány.

A berlini DIW gazdaságkutató intézet szerint ez nem a lakosság nemtörődömségét jelzi, inkább az a baj, hogy az árvízzel fenyegetett térségek lakói közül sokan nem tudják kigazdálkodni a 2002 óta jelentős mértékben megemelt biztosítási díjakat. A 2002-es árvíz után az állam nagyjából 7 milliárd euróval támogatta az újjáépítést. A legtöbb párt ismét egy állami újjáépítési alap létrehozását sürgeti. A szövetségi kormány csütörtökön egyeztet a tartományi miniszterelnökökkel a terhek méltányos megosztásáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!