Rácalmás

2024.06.08. 12:00

Felhasználná a zöldhulladékot? Igényeljen komposztálót!

Körmendi Erzsébet

Simon Attila Adonyi úti lakos az elsők között vette át a Zöldebb Rácalmásért program keretében igényelt komposztálót még áprilisban

Fotó: Rácalmás Facebook oldala

Június 21-éig, vagy a rendelkezésre álló készlet erejéig még igényelhetnek ingyenes komposztálót a rácalmási lakó- és üdülőövezeti ingatlanok tulajdonosai, a Zöldebb Rácalmásért program keretében, tette közzé a település önkormányzata a hivatalos közösségi oldalán. Az igénylőlap megtalálható a Rácalmás applikációban és a közösségi oldalon egyaránt.

Az olvashatóan kitöltött, majd lefotózott vagy beszkennelt dokumentumot a [email protected] emailcímre kell elküldeni, vagy kitöltve bevinni a polgármesteri hivatalba. 

Az igényelt komposztálók átvételére a polgármesteri hivatalban ügyfélfogadási időben van lehetőség.

Nagyon fontos tudni, hogy mi kerülhet a komposztba és mi nem?

A komposztálás olcsó és környezettudatos módja a kerti és a konyhai hulladékok újrahasznosításának, azonban az, hogy mi komposztálható és mi nem komposztálható nem mindig teljesen egyértelmű. 

A komposztálás lényegében a szerves hulladékok lebomlási folyamatát foglalja magában: a kertben és a háztartásban található szerves anyagok oxigén jelenlétében elkorhadnak és humusszá alakulnak. A folyamatban mikroorganizmusok és különböző életformák (gombák, férgek, földigiliszták, csigák) is részt vesznek. A végtermék egy tápanyagban gazdag szervesanyag-forrás, ami gyakorlatilag természetes trágyaként használható fel a kerti munkák során.

Az érett komposzt földszerű, morzsalékos anyag, sötétbarna színű és szagtalan. A komposzt hatékony és olcsó talajjavító módszer: a talaj felső rétegébe keverve a növények számára megfelelő tápanyag-utánpótlást biztosít. A talajjavítás mellett felhasználhatjuk például talajtakaráshoz, mulcsozáshoz és új ágyások létrehozásához is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában