Külföld

2013.06.09. 07:05

Árvíz - Kitelepítenek 23 ezer embert Magdeburgból

Ausztriában és Szlovákiában már nem áradnak a folyók, ám az Elba továbbra is gondot okoz Németországban.

MTI

Kitelepítenek 23 ezer embert Magdeburgból

Kitelepítenek 23 ezer embert a németországi Magdeburgból az Elbán levonuló árhullám miatt - döntötte el vasárnap az árvízi védekezést irányító stáb.

A Szász-Anhalt tartományi főváros térségében 40 kilométer hosszúságú szakaszon tetőzik az árhullám, ami várhatóan több napon keresztül rendkívüli megterhelésnek teszi ki a várost védő gátakat, ezért a folyóparthoz közeli negyedek lakosságát elővigyázatosságból evakuálják.

A több mint 200 ezer lakosú városban 2800 ezer embert már korábban biztonságba helyeztek. Az Elba vízállása vasárnap elérte a 750 centimétert. A 2002-es árvíz idején a csúcsérték 672 centiméter volt. Az átlagos vízállás június elején 2 méter körül van.

Kritikus a helyzet az áradó Elba és áradó mellékfolyója, a Saale találkozásánál is, a térség több településéről összesen nagyjából 10 ezer embert kellett kitelepíteni. Nehezíti a védekezést, hogy gátrobbantásokkal fenyegető levél érkezett több lap szerkesztőségéhez, és a hatóságoknak ezért még a lehetséges terrorveszély elhárításával is törődniük kell. A ismeretlen szerzőjű levél szerint a "németellenes antifasiszta árvízi brigádok" nevű, ugyancsak ismeretlen szervezet több szász-anhalti gátnál helyezett kilátásba robbantásos merényletet.

Az Elba németországi részének legfelső szakaszán, Szászország tartományban már túl vannak a nehezén a folyó és az áradó mellékfolyók mentén fekvő települések, de a gátakat továbbra is a nyáron megszokottnál többször nagyobb víztömeg nyomja, és több helyen heves zivatarok és jégeső nehezíti a védekezést.

Brandenburg a következő tartomány, ahová elhömpölyög az árhullám. Wittenbergénél, egy nagyjából 20 ezer lakosú kisvárosnál vasárnap 777 centiméteres vízállást mértek, ami 30 centiméterrel meghaladja a 2002-es csúcsértéket, és a tetőzést csak keddre várják.

A Duna bajorországi szakaszán már takarítanak és a károk felmérésén dolgoznak. Passauban, ahol hétfőn 1298 centiméteren, ötszáz éve a legmagasabb szinten tetőzött a Duna, vasárnap 720 centiméteres vízállást mértek. A belváros lakói és a negyedben működő vállalkozások kára megközelíti a 100 millió eurót. Az önkormányzati tulajdonú épületekben, a közlekedési infrastruktúrában és a városban működő nagyobb cégek telephelyein keletkezett károk felmérésével még nem végeztek. A teljes kárérték 500 millió euró lehet a városházi szakértők első becslése szerint.

A kormány első intézkedésként egy 100 millió eurós sürgősségi segélyalap és egy 100 millió eurós hitelkeret megnyitását ígérte. Vasárnapi lapértesülés szerint a berlini vezetés "nemzeti árvíztanácskozást" szervez a tartományi kormányfők részvételével. Arról tárgyalnak majd, hogy miként lehet méltányosan megosztani a természeti csapás miatt keletkező terheket.

Apad a Moldva és az Elba, de az eső következtében áradnak a kisebb patakok

Lassan apad a Moldva és az Elba Csehországban, de a heves esőzések következtében több kisebb folyó, patak megáradt és medréből kilépve helyi árvizeket okozott.

Az országos árvízvédelmi hatóság vasárnap déli helyzetjelentése szerint a Moldván és az Elbán már csak öt helyen van harmadfokú, tehát a legszigorúbb árvízkészültség. Továbbra is magas, és veszélyes az Elba vízszintje Melníkben, Ústí nad Labemben és Decínben. A további két veszélyes hely a Moldva dél-csehországi szakaszán van.

Az országszerte érezhető közlekedési gondok péntektől vasárnapig alig enyhültek. Dél-, Közép- és Észak-Csehországban vasárnap 89 közúti és négy vasúti szakasz volt még lezárva. Prágában szombat este leállították a közlekedést egy metróvonalon, mert az egyik állomáson vízszivárgást észleltek. A prágai közlekedési vállalat szerint a forgalmat vasárnap délután indítják újra.

A szombat délutáni és esti esőzések után gyorsan emelkedik a kisebb folyók és patakok vízszintje, több helyen lakó- és mezőgazdasági területek kerültek víz alá.
Prágától nyugatra, Kladnó környékén egy helyi patak három faluban több mint kéttucatnyi házat öntött el. Hasonló jelentések érkeztek Cesky Krumlov és Liberec környékéről is. A meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap este és hétfőn további kiadós esőkre kell számítani. A hatóságok ezért már pénteken felszólították a helyi önkormányzatokat, hogy legyenek éberek, és a gátakat néhány napig még ne bontsák le.

Jan Veleba, a cseh agrárkamara elnöke a közszolgálati hírtelevízióban bejelentette, hogy mintegy 60 ezer hektár termőföld került az utóbbi napokban víz alá, s az agrárszektor kára az első becslések szerint egymilliárd korona körül lehet.
Petr Necas miniszterelnök egy vasárnapi vitaműsorban azt mondta, hogy hivatalos adatok szerint a természeti csapásnak eddig tíz halálos áldozata van Csehországban, négy embert pedig eltűntként keresnek a hatóságok.

Továbbra is kritikus a helyzet az Elba kelet-németországi szakaszán

Magdeburgnál, Szász-Anhalt tartományi fővárosánál vasárnap reggelre 744 centiméterre emelkedett a vízállás, több mint fél méterrel meghaladva a 2002-ben mért 672 centiméteres csúcsértéket. Az átlagos vízállás június elején 2 méter körül van. Az árhullám 750 centiméteren tetőzhet vasárnap. Egy városrészből kitelepítettek 2800 embert.

A folyó kelet-németországi szakaszán mintegy 15 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. A gátakat még napokig nyomja majd a június elején megszokottnál háromszor-négyszer magasabb vízoszlop. Az ország északnyugati részére csak a jövő hét második felében érkezik meg az Elbán Csehország felől érkezett árhullám.

Bajorországban a Duna apad, az árvíz sújtotta térségekben elkezdődött a károk felmérése és a takarítás. Egyedül Passauban 800 épületet rongált meg az árvíz.

Vasárnapi lapértesülés szerint a kormány "nemzeti árvíztanácskozást" szervez a tartományi kormányfők részvételével. Arról tárgyalnak majd, hogy miként lehet méltányosan megosztani a természeti csapás miatt keletkező terheket. Az árvíz eddig kelet-németországi, az egykori NDK területén fekvő tartományokat sújtotta, és Bajorország délkeleti részét. A károsultak az egész ország szolidaritására számítanak - emelte ki egy szombati lapinterjúban Reiner Haseloff, Szász-Anhalt tartomány miniszterelnöke, aki szerint "nemzeti újjáépítési szerződést" kell kötni a volt NDK felzárkóztatását célzó, kilencvenes évek eleji szolidaritási megállapodás mintájára.
A német ipari és kereskedelmi kamarák szövetségének (DIHK) első becslése szerint az árvíz eddig több mint 11 milliárd euró nemzetgazdasági kárt okozott.

Már sehol sem árad a Duna a folyó szlovákiai szakaszán

Sehol sem áradt tovább és a legtöbb helyen már folyamatosan apadt a Duna Szlovákiában vasárnap reggel, a folyó vízszintje Révkomáromnál lassan, de folyamatosan csökkent, Párkánynál pedig már hajnal óta nem emelkedett.

Révkomáromnál a Duna vízszintje szombaton délután 888 centiméteres vízállás mellett érte el maximumát, majd néhány órás tetőzés után éjszaka apadni kezdett. A folyó a határvárosnál vasárnap reggel hét óra után 883 centiméteren állt, ez azt jelzi, hogy a város lakói lassan fellélegezhetnek, mivel úgy tűnik,  túl vannak a nehezén.

A 9,4 méter magas árvízvédelmi betongát a kisebb szivárgások ellenére kitartott és elégségesnek bizonyult az ár megfékezésére, amely a folyó maximális vízállása idején közel fél méterrel haladta meg a 2002-es rekordszintet, és több, mint két és félszer volt magasabb, mint általában.

Párkánynál vasárnap hajnalban, 812 centiméternél megállt a Duna vízszintjének emelkedése, amely azóta stagnál. A folyó tetőzésének szintje a várakozások szerint alakult, bár a vízszint több mint háromszorosa volt a szokásosnak, a fémlapokkal megemelt és homokzsákokkal megerősített gát kiállta az árt, különösebb gondok nem merültek fel.

A pozitív fejlemények ellenére a nyitrai kerületben, amelyhez Révkomárom és Párkány is tartozik, az intézkedés visszavonásáig továbbra is érvényben marad a pénteken elrendelt rendkívüli helyzet és harmadfokú árvízvédelmi készültség, a gátakat is tovább őrzik a hatóságok által odavezényelt katonák, rendőrök, tűzoltók és önkéntesek.

Pozsonynál is tovább apadt a Duna vízszintje, vasárnap reggel 813 centiméteren állt, azaz több mint két méterrel esett vissza a csütörtök éjjel elért maximumához képest, de még mindig kétszerese a szokásosnak. A fővárosnál a hétvégén az árvíz miatt elrendelt több korlátozást feloldottak, jelenleg másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben és hamarosan nyilvánosságra kerülhetnek az első kárbecslések is.

Még őrzik a gátakat a Duna ausztriai alsó szakaszán, de már mindenhol takarítanak

Változatlanul állandó megfigyelés alatt tartották a dunai gátakat a hét végén a Duna szlovák határhoz közeli szakaszán Ausztriában, de már itt is megkezdődött az árvíz utáni takarítás és helyreállítás.

Vasárnap reggelre is csak lassan apadt a Duna vízállása Hainburgnál, az osztrák-szlovák határtól tizenöt kilométerre nyugatra, de már itt is megkezdődött az árvíz utáni takarítás és helyreállítás. A vízállás vasárnap kora reggel 625 centiméter volt, öt órával korábban ennél húsz centiméterrel állt magasabban.

A település egy részét még korábban elöntötte a Duna és a talajvíz, de a víztömeg továbbterjedését sikerült megakadályozni. A közeli Gänserdnorfnál korábban szintén meggyengült és aggodalmat okozott egy gát, de nem szakadt át.

Ausztriában az előző hét végén kezdődtek a rendkívüli áradások az Alpokban, a Sazlach, a Duna és az Inn folyókon. Csütörtöktől az ország minden részében apadtak a folyók. Utolsóként Bécstől keletre kezdődhetett meg az elöntött utak és településrészek rendbetétele. A katonaság szombati közleménye szerint itt ezer katona dolgozott az önkéntes tűzoltókkal és más civilekkel vállvetve a helyreállításban.
Az árvíz utáni takarítás mindenhol versenyfutást jelent az idővel, mert ha a házakat elöntő 20-40 centiméteres iszapréteg megszárad, akkor nagyon keményre megköt és még nagyobb károkat okoz a lakóhelyiségekben.

Ausztriát az elmúlt évtized legsúlyosabb természeti csapásaként érték a múlt hét végén bekövetkezett heves áradások. A Duna és az Inn legnagyobb vízállása sok helyütt magasabb volt, mint a korábban "az évszázad árvizeként" emlegetett 2002-es áradáskor. A katasztrófának öt halálos áldozata van, két másik embert egy hete eltűntként tartanak nyilván.

Az áradásban több kisebb Duna menti település részben víz alá került, így Emmersdorf, Melk, Dürnstein, Kritzendorf és Korneuburg is. Az Alpokban Salzburg, Tirol és Vorarlberg tartományokban a hegyi patakok és sárlavinák, földcsuszamlások okoztak komoly károkat. Ezeken a vidékeken már a hét első felében hozzá tudtak látni a helyreállításhoz, de a közlekedésben még a hét végén is sok helyen voltak fennakadások.

A nagyobb osztrák városokban nem okozott jelentős károkat az áradás. Bécsben szerdán tetőzött a Duna, 17 centiméterrel a 2002-es érték felett, de az Új-Duna csatorna jelentős részben mentesítette a folyó bécsi szakaszát az árhullámtól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!