Külföld

2013.04.26. 06:17

Felakasztottak két halálra ítéltet Japánban

Felakasztottak két, gyilkosságért halálra ítélt embert Japánban pénteken, a jelenlegi kormány decemberi hivatalba lépése óta ez volt a második eset, hogy végrehajtottak halálos ítéletet a szigetországban.

MTI

A 64 éves Hamaszaki Kacudzsit és az 56 éves Mijagi Josihidét egy alvilági leszámolás miatt ítélték halálra. A két férfi 2005-ben egy rivális bűnbanda két tagját lőtte le egy étteremben.

Japán az Egyesült Államok mellett a másik olyan fejlett, nyugati típusú demokrácia, amelyben van halálbüntetés. A szigetországban a kivégzéseket akasztással hajtják végre.

Bár az emberi jogi szervezetek és az európai államok többször felszólították Japánt a halálbüntetés eltörlésére, különböző idei évi közvélemény-kutatási eredmények szerint az ország lakosságának többsége - a társadalom 85-91 százaléka - támogatja ezt a büntetési típust.
"A japánok többsége szerint szükség van a halálbüntetésre. Meg kell vizsgálni az egyes eseteket, és körültekintően kell dönteni végrehajtásukról" - közölte az akasztást elrendelő Tanigaki Szadakadzu igazságügy-miniszter a Kyodo hírügynökség beszámolója szerint.
Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet bírálta Japánt az újabb kivégzések miatt.
Japán siralomházaiban jelenleg 134 elítélt vár kivégzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!