Külföld

2012.05.09. 19:17

Pszichológiai vizsgálatra köteleznék a házasulandókat

Annyi perui nő esik aktuális vagy korábbi férje áldozatául, hogy a városi önkormányzatok hajlandóak lennének a jövőben épelméjűséget igazoló dokumentumot kérni a házasulandóktól a negatív társadalmi jelenség megfékezésére - adta hírül szerdán a BBC brit közszolgálati televízió spanyol nyelvű szolgálatának honlapja.

MTI

A perui nemzeti ifjúságügyi államtitkárság (SENAJU) kezdeményezésének célja a leendő házastársak együttélésére esetlegesen veszélyt jelentő tényezők kiszűrése, amihez az érintettek érettségét, illetve személyiségét, ezen belül is az erőszakra és a pszichopátiára való hajlamát vizsgálnák meg különböző pszichológiai mérőeszközökkel.

"Ez nem csak a halálesetek elkerülésére szolgálna, hanem egyúttal annak kimondására is, hogy a házasság egészséges pszichét és tiszteletet követel egy olyan erőszakos társadalomban, mint amilyen a perui" - nyilatkozta a BBC Mundónak Mabel Magallanes, a Limai Pszichológiai Főiskola munkatársa.

Clarisa Ocana, a Demus feminista szervezet pszichológusa azonban úgy véli, a nők elleni erőszaknak semmi köze nincs a férfiak pszichés zavaraihoz, s a probléma gyökerét a férfiak felsőbbrendűségét támogató hatalmi struktúrákban és viselkedési mintákban kell keresni.

A perui belügyminisztérium bűnözést figyelő osztályának becslése szerint 2009 és 2012 márciusa között 385 nő halt erőszakos halált pusztán a neme miatt, s az esetek 70 százalékában az aktuális vagy korábbi partner volt az elkövető.

A SENAJU szerint a perui önkormányzatok szövetsége (AMPE) kedvezően fogadta a kezdeményezést, így jó esély van arra, hogy már a közeljövőben kötelezővé teszik a házasság előtti pszichológiai vizsgálatot.

René Galarreta ifjúságügyi államtitkár ugyanakkor hangsúlyozta: a vizsgálat eredménye nem fogja akadályozni a házasságkötést, hanem ellenkezőleg, éppen arra ösztönöz majd, hogy a szerelemért, illetve a gyerekvállalást is szem előtt tartva a megfelelő terápián vegyen részt a mentális problémával küzdő fél.

A perui önkormányzatok a jelenlegi gyakorlat szerint csak vérvizsgálatot kérnek a frigyre lépőktől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!