Külföld

2012.05.02. 12:01

Afganisztán: A tálibok csütörtöktől offenzívát indítanak a NATO ellen

A tálib felkelők bejelentették, hogy csütörtöktől Afganisztán-szerte hadjáratot indítanak a NATO és szövetségeseinek erői ellen.

MTI/AFP

Az al-Farúk nevű művelet "a külföldi megszállók, tanácsadóik és alvállalkozóik, valamint a nekik katonai vagy hírszerzési segítséget nyújtók" ellen irányul - jelentették be szerdán egyik internetes oldalukon az iszlamista szélsőségesek.

A közleményt mindössze néhány órával azután adták ki, hogy tálib fegyveresek egy külföldiek által lakott épületegyüttest támadtak meg szerdán Kabul peremvárosában, röviddel Barack Obama amerikai elnök villámlátogatása után, s az összecsapásban 11-en haltak meg - biztonsági őrök és járókelők.

A tálibok két héttel korábban egyszer már bejelentették "tavaszi hadjáratuk" kezdetét, amikor hat összehangolt támadást hajtottak végre Kabulban a NATO erői, középületek és külföldi képviseletek ellen.

A bejelentéssel egy időben a tálibok elutasították és "illegitimnek" nevezték az afgán-amerikai stratégiai partnerségéről szerdára virradóra megkötött egyezményt, amely az amerikai csapatok afganisztáni tartózkodása meghosszabbításának kereteit határozza meg.

Míg a NATO-vezette külföldi erők (ISAF) nagy része 2014 végéig elhagyja az ázsiai országot, az amerikaiak - jócskán korlátozott létszámmal - 2024-ig még segítenék az afgán biztonsági erők munkáját.

A felkelők szerint Hamid Karzai afgán államfő a dokumentum aláírásával eladta hazáját "urának és megszállójának", Barack Obama amerikai elnöknek.

Az Egyesült Államok vezette külföldi erők 2001-ben űzték el a tálibokat a hatalomból, akik azóta is harcot vívnak a nyugatbarát kabuli kormány és nemzetközi szövetségesei ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!