Külföld

2011.03.15. 12:16

Líbia - Kadhafihoz hű erők felkelők kezén lévő várost foglaltak vissza

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők visszafoglalták kedden Zuvara városát, amely addig a felkelők kezén lévő utolsó település volt Tripolitól nyugatra - közölték szemtanúk.

MTI

Egyiptomba menekülnek a bengáziak

Az előrenyomuló kormánykatonák elől menekülni kezdtek az emberek a kelet-líbiai Bengáziból Egyiptomba - közölte kedden az ENSZ menekültügyi szervezetének szóvivője.
Az UNHCR arra készül, hogy ellátást és ideiglenes szállást tudjon adni a rászorulóknak, ha a menekülők száma megugrik - mondta Sybella Wilkes egy genfi sajtótájékoztatón.
A szóvivő közölte, hogy eddig jobbára csak máshonnan származó külföldi vándormunkások keltek át az egyiptomi határon, de hétfőn a 2250 átutazó fele már líbiai volt, s közülük sokan a családjukat is vitték.
Moammer Kadhafi líbiai vezető erői kedden elfoglalták Adzsdábija várost, amelyből kerülő út nyílik Tobruk felé, azaz ebben az irányban át lehet vágni a sivatagon, és be lehet keríteni Bengázit. 
Wilkes szerint attól lehet tartani, hogy a katonaság elvágja a milliós lakosú Bengáziból Tobrukon át Egyiptomba vezető utat.

Felkelők kezén lévő várost foglaltak el Kadhafihoz hű erők

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők visszafoglalták kedden Zuvara városát, amely addig a felkelők kezén lévő utolsó település volt Tripolitól nyugatra - közölték szemtanúk.A mintegy 40 ezer lakosú, a fővárostól 120 kilométerre lévő olajkikötőt hétfőn nyugatról, délről és keletről is lőtték Kadhafi erői, majd páncélosok nyomultak be a város központjába. A város elfoglalásával a kormányerők megerősítették az ellenőrzést a fővárostól a tunéziai határig terjedő tengerparti szakasz fölött. Zuvara volt a felkelők által először elfoglalt városok egyike az egy hónapja tartó harcokban. A felkelők közlése szerint vannak még ellenállási gócok a városban.
A keleti országrészben kedden folytatódtak a kormányerők támadásai Adzsdábija ellen, amely a felkelők fő erősségének számító Bengázi előtti utolsó nagyobb város a tengerparton, attól délre 160 kilométerrel, Tripolitól pedig körülbelül ezer kilométerre. Hétfőn a harci gépek egy fegyverraktárat, felkelők állásait a város nyugati határán és egy török vállalat telephelyét támadták. Kedden folytatódott a felkelők állásainak bombázása. Utóbbiak légvédelmi ágyúkkal vették fel a harcot a támadó gépekkel.
A tulajdonképpeni front Adzsdábijától hat kilométerrel nyugatra húzódik, de a várostól nyugatra lévő tengerparton nincs minden egyértelműen a kormányerők kezén. A felkelőknek hétfőn sikerült visszafoglalniuk a Tripolitól 750 kilométerre lévő Marsza el-Brega kikötőváros egy részét. Egy nappal korábban a hadihajóktól, páncélosoktól és repülőgépektől támogatott kormányerők ugyan elűzték őket, de az éjszaka leple alatt visszaszivárogtak, s nap közben is tartani tudták magukat. Kedden még voltak szórványos harcok a városban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!