Külföld

2010.09.25. 06:33

Felségsértésért őrizetbe vették egy ismert thaiföldi hírportál vezetőjét

Bangkok - Felségsértés és a számítógépes bűnözést tiltó törvény megsértésének vádjával őrizetbe vették egy népszerű thaiföldi hírportál vezetőjét, miután hazatért az internetes szólásszabadságról a héten Magyarországon rendezett konferenciáról.

MTI

Az őrizetbe vételről maga az érintett számolt be.

Csiranucs Premcsaipornt, a Pracsatai hírportál vezetőjét pénteken a bangkoki nemzetközi repülőtéren tartóztatták le az északkeleti országrészben fekvő Khonken tartományban kiadott rendőrségi körözés alapján.

Thaiföldön a szólásszabadság helyzete romlott az elmúlt években, miközben a kormány megpróbálta elnyomni az ellenzéket.

A párizsi székhelyű Riporterek Határok Nélkül újságíró szervezet elítélte Csiranucs elfogását.

A hírportál ellen még a múlt év elején tett egy férfi panaszt a hatóságoknál a honlapon közzétett - szerinte sértő - üzenetek miatt.

Csiranucsot hasonló vádak alapján tavaly egyszer már őrizetbe vették, s bár nem állították bíróság elé, akár 50 évnyi szabadságvesztést is kiszabhatnak rá, ha később mégis elítélik.

Az internetes szólásszabadságról a Közép-Európai Egyetem és a Google közösen szervezett háromnapos konferenciát a héten Budapesten.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!