Külföld

2010.06.21. 04:57

A Celia hurrikán tombol a a Csendes-óceán felett

Mexikóváros - Az idei hurrikánszezon első, Celia névre keresztelt hurrikánja alakult ki helyi idő szerint vasárnap nem messze Mexikó partjaitól, a Csendes-óceán keleti részén, de a forgószél nem jelent veszélyt, mivel távolodik a szárazföldtől.

MTI

Az amerikai hurrikán-előrejelző központ szerint a Celia közel 600 kilométerre délre tombol Acapulco partjaitól, óránként 120 kilométeres sebességű szelek kíséretében. Az elkövetkező 48 órában az 1-es erősségi fokozatú hurrikán erősödni fog.
   
A hurrikán óránkénti 11 kilométeres sebességgel nyugatra, a nyílt óceán felé tart. Mivel távolodik a mexikói partoktól, nem jelent veszélyt a szárazföldi területekre, bár miatta nagyobb hullámverés lehet egyes nyugat-mexikói államok partjainál.
   
Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörügyi Hivatal (NOAA) korábban azt jelezte előre, hogy az idén 2005 óta a leghevesebb hurrikánszezon várható az Atlanti-óceán térségében. A hivatalosan június 1-jén kezdődő időszakban 14-23 névvel ellátott vihar fog kialakulni, és közülük 8-14 fog hurrikánná fejlődni. A NOAA szerint 3-7 hurrikán fogja elérni a 3-as erősségi fokozatot, amikor a viharokban már 177 kilométeres óránkénti sebességűnél erősebb szelek kavarognak. Tavaly összesen 9 trópusi vihar keletkezett az Atlanti-óceán felett, és három erősödött hurrikánná.
   
Félő, hogy a hatalmas viharok károkat okoznak a Mexikói-öbölben az olaj- és gázkitermelő, illetve feldolgozó szektorban. Ez különösen nagy gondokat okozhat a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa miatt, mert megnehezítheti a kárelhárítást. Előfordulhat, hogy a viharok a mélytengeri rétegekből nyersolajat szállítanak majd a szárazföld belseje felé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!