Külföld

2009.12.16. 09:40

Bármelyik pillanatban kitörhet a Mayon vulkán

Manila - Vészjóslóan morajlik, és már kisebb mennyiségben hamut és lávát is kilövellt magából a Fülöp-szigeteki Mayon vulkán, miközben folytatódik a környék lakosainak biztonságba helyezése.

MTI

A szigetország legaktívabb tűzhányója a hét elején kezdett vulkáni tevékenységre utaló jeleket mutatni, és a helyi katasztrófavédelmi hatóságok ezt követően döntöttek arról, hogy a környék lakosságát ideiglenesen kitelepítik a vulkán körüli 6-8 kilométeres körzetből. Az intézkedés körülbelül 50 ezer embert érint, és szerdai jelentések szerint a veszélyeztetett lakosok 65 százalékát már elszállították otthonából.

A szakemberek szerint a kúpalakú, 2460 méter magas vulkán kitörésének a tetőzése a napokban várható. A hegycsúcs fehér por- és hamufelhőbe burkolódzott.
   
Az Luzon szigeten lévő Albay tartományban magasodó Mayon a feljegyzések szerint az elmúlt négy évszázadban több mint ötvenszer tört ki. Leggyilkosabb kitörése 1814-ben 1200 ember halálát okozta, és egy egész várost temetett be vulkáni iszappal. Legutóbb 2006-ban lépett működésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!