Külföld

2009.11.15. 12:25

Irán elutasította a Nyugat javaslatát az urán kiváltására

DH - Bernard Kouchner francia külügyminiszter szerint Irán lényegében elutasította azt a nyugati javaslatot, hogy alacsonyan dúsított uránkészlete 75 százalékának a külföldre szállításáért cserében Teherán nukleáris fűtőanyagot kapjon vissza egy kutató atomreaktorának a működtetéséhez.

MTI

A francia külügyek irányítója a Jediót Ahronót című izraeli lapban vasárnap megjelent nyilatkozatában úgy vélte: az iráni válasz összességében negatív, és az egyezkedések zsákutcába juttatása veszélyes helyzetet teremt. 
Diplomáciai értesülések szerint az iráni ellenjavaslat értelmében Teherán megtartana akkora mennyiségű alacsonyan dúsított uránt, ami lehetővé tenné számára az atomfegyver előállítását.
Kouchner érvelése szerint az ENSZ nevében megfogalmazott javaslattal azt akarták elérni, hogy akkora mennyiségű uránkészletet szállítson Irán külföldre, amely megakadályozná: míg "miközben mi azon munkálkodunk, hogy számukra dúsítunk uránt, addig ők folytassák azt a tevékenységet, ami ahhoz vezetne, hogy egy nap elérjék a katonai célok megvalósításához elegendő urándúsítási szintet".
A francia külügyminiszter szerint az Irán és a hatok (az állandó BT-tagok és Németország) közötti tárgyalási fordulók egyike sem hozott érdemi eredményt. "Tovább várunk. Ez nem jó és nagyon veszélyes" - fűzte hozzá.
Irán váltig állítja, hogy az atomenergiát polgári célokra akarja felhasználni, de a nukleáris tevékenységét körüllengő titokzatosságból és Izrael-ellenes kirohanásaiból a Nyugat azt szűri le, hogy az iszlám köztársaság háborúra készül. 
     
    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!