Külföld

2009.08.30. 16:58

Fico kész Révkomáromban is találkozni magyar vezetőkkel

Pozsony - Magyar kollégájával tervezett találkozója után a szlovák miniszterelnök Révkomáromban is kész találkozni magyar politikusokkal - közölte Robert Fico vasárnap a szlovák televízióban.

MTI

A pozsonyi tv-adó O 5 minut 12 (5 perc múlva 12) című politikai műsorában a kormányfő azt javasolta Révkomárom polgármesterének, Bastrnák Tibornak, hogy találjon "méltó helyet" Cirill és Metód hittérítők szobrának, és akkor majd annak lábánál "találkozhatunk magyar illetékesekkel". Ebben az esetben - tette hozzá Fico - hajlandó volna fölkeresni I. István magyar király augusztus 21-én felavatott révkomáromi szobrát is. (A két szláv hittérítő szobra nem kapott közterület-foglalási engedélyt Révkomáromban, ezért évek óta a szlovák nacionalista szervezet, a Matica Slovenská helyi székházának bejárata fölöttibalkonon áll, mert ehhez nem kellett a város engedélye.)

A tv-műsorban Fico arról beszélt, hogy a szlovákiai államnyelvtörvény kapcsán "példátlan politikai kampány folyik Szlovákia ellen, s abban részt vesz az összes magyar párt és médium". A kormányfőszükségesnek látja, hogy majdani találkozójukon föltegye a kérdést magyar kollégájának, Bajnai Gordonnak: vajon azok a témák, amelyeket a magyarok oly lényegesnek tartanak a szlovák-magyar viszonyban, csakugyan olyan fontosak-e. Egyúttal úgy vélte, hogy Pozsony sem a nyelvtörvénnyel, sem a magyar államfő, Sólyom László meghiúsult révkomáromi látogatásával kapcsolatban nem tehet engedményeket.

Magyarországnak nem csak a szlovákokkal, de a románokkal, szerbekkel és szlovénekkel is együttélési problémái vannak - hangoztatta a műsor vendégeként Jaroslav Paska, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS)európai parlamenti képviselője. Állítása szerint Európát aggasztja, hogy "a magyarok nem férnek el saját országuk területén". Szlovákiának egyetlen szomszédjával sincsenek problémái, csak Magyarországgal, míg utóbbinak minden szomszédjával vannak, kivéve talán Ausztriát - fogalmazott Paska.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!