Hírek

2013.12.15. 14:36

Kisapostag fontos csomópont lesz!

Kisapostag - Hamarosan zarándokok népesíthetik be a Duna-partot a környéken: kijelölték a nemzetközi Mária utat.

Ha minden jól megy (márpedig: ebben jól megy!), akkor jövő nyáron már zarándokok járhatják a magyarországi Mária út Kisapostagi szakaszát, amely a Pentele híd nyugati hídfőjétől egészen Dunaföldvárig tart. A községben működő roppant aktív alapítvány, a Schalbert Kisapostag Fejlesztéséért Alapítvány ugyanis most nyert pályázatot az útszakasz kialakítására. Szombaton délelőtt egy csoport be is járta az útvonal egy részét. Közöttük volt Varga Gábor országgyűlési képviselő, Nagy Attila, Kisapostag, Várai Róbert, Baracs polgármestere, Nagy Gáborné, Dunaföldvár ma már nyugdíjas korábbi polgármestere, jelenleg a Duna Településszövetség elnöke, Szarvas Zoltán, a Mária Út Egyesület koordinátora, és Kutrovácz István, a Schalbert alapítvány elnöke. 

A Mária zarándokút egyébként nemzetközi, és ahogyan máris sokan tudják, két ága van: a nyugat-keleti az ausztriai Mariazell-től a szívünknek oly‹ kedves Csíksomlyóig vezet, míg az észak-déli ága a lengyelországi Czestochowától a boszniai Medjugorjéig veszi sorra a nagy Szűz Mária-kegyhelyeket. A nyugati ág már készen van, 1400 kilométer hosszú, hatvan nap alatt bejárható gyalogosan, de némely szakaszai akár kerékpárral is, és természetesen részletekben is teljesíthető.


A kisapostagi gyalogtúra résztvevői: elöl Barna Péter és Kutrovácz István, háttérben a híd (Fotó: A szerző felvétele)



Az észak-déli ágba csatlakozik majd a kisapostagi szakasz is. A Czestochowa-Medjugorja útvonal magyarországi szakasza Esztergomnál kezdődik, majd Budapesten, Adonyon és Dunaújvároson keresztül éri el Kisapostagot, ami fontos csomópontja lesz a zarándoklatnak. Hiszen itt építik fel a többnyire egynapos szakaszok pihenő- és csatlakozóhelyét, a Mária-kertet, ami a zarándokok (s természetesen a helybéliek) vallásos elmélyülésére is lehetőséget ad.

A kert a kisapostagi orvosi rendelő mellett, a buszvégállomás közelében kap helyet. A magyar szakasz végpontja a Siklós melletti Máriagyűdön lesz. A Mária út saját turistajelzéssel rendelkezik: egy írott, kis „m”-betű az, amelynek középső szárát egy rövid vízszintes vonallal áthúzzák. Ez a nemzetközi jelzés. Reméljük, sokan keresik majd!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!