Hírek

2017.09.07. 02:11

Végletes jelenlét - Brückner János kiállításával indul a KMI őszi szezonja

DUNAÚJVÁROS Pénteken este mutatkozik be Brückner János, jelenleg Berlinben tanuló fiatal képzőművész Végletes jelenlét című önálló kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben.

Szabó Szabolcs

„Egy ideje - több mint öt éve - próbálok úgy festeni, mintha gép volnék, egy tintasugaras nyomtató: különböző rendszerek és sémák alapján folyatom át magamon a képeket. Azt is gondoltam, hogy végeredményben mindegy is, ki csinálja meg a képeket, ezért a közönségnek nagyméretű színezőket adtam: ha érdekli őket a kép, akkor kiszínezik.

A közönség pedig szeret színezni, mert színezni jó, és mindannyian kíváncsiak vagyunk arra, hogy mi van elrejtve a szemünk elől.” - fogalmaz a kiállításhoz csatolt ismertetőben az alkotó, Brückner János, akinek péntektől a KMI-ben megtekinthető művei a jelenlét és a hiány közösségi és egyéni aspektusát mutatják be. Egyrészt a művész fontosnak tartotta, hogy az érdeklődő dunaújvárosi embereket megszólítsa, és részvételüket a kiállításon is bemutassa; másrészt úgy gondolja, hogy felszabadító élményt nyújthat, ha az ember múzeumi közegben szembesül személyes vonatkozású, intim témákkal.

Brücknek János (balra) Végletes jelenlét című kiállításával kezdődik a Kortárs Művészeti Intézet őszi szezonja. Képünk a szerdai tárlatépítési hajrá közepén készült. Az alkotó mellett pénteken bemutatkozó kiállítás kurátora Bencze Péter. Fotó: Ady Géza

Az alkotó eddigi pályafutásáról: Brückner János az ELTE magyar szakán és a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán diplomázott a 2010-es évek elején neoavantgárd szöveg és kép, illetve poszt-digitális képalkotás témáiban, tavaly óta a berlini művészeti egyetem Art in Kontext posztgraduális mesterképzésén tanul. 2013-ban a Newcastle-i egyetemen, majd a prágai FUTURA Kortárs Művészeti Centrumban volt ösztöndíjas kutató, idén 2017-ben a Római Magyar Akadémián dolgozott. Munkáját számos ösztöndíjjal, díjjal ismerték el. A Végleges jelenlét megnyitója pénteken 19 órakor kezdődik. A tárlatot Sandra Blackblonde ajánlja a közönség figyelmébe. A megnyitón az érdeklődők láthatják a francia Les gens D’Uterpan „X-Event 2.6” című performanszát és meghallgatják a Claire Garand, a Francia Intézet ügyvivő igazgatójának, valamint Izsák Máténak, az önkormányzat kulturális bizottsága elnökének köszöntőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!