Hírek

2016.11.03. 17:50

Ki fékezi meg az inváziót?

Dunaújváros - Csótánykolóniák elleni küzdelem keseríti a Római körút 28. lépcsőházban lakók életét továbbra is. Nincs megoldás a problémára... Már hat éve?!

Körmendi Erzsébet

Azért nem találkoztunk a földön, falon, lépcsőházban szaladgáló csótányokkal szerdán a Római körút 28. lépcsőházban és lakásaiban, mert délután jártunk ott. Jönnének éjszaka! - mondják a lakók. A hetedik emeleten minden csupa rovarirtó por, a csapda tele van tetemmel. Egyetlen módon elviselhető a lakók élete: irtanak minden nap!

Legutóbb augusztusban írtunk róla, hogy a Római körút 28-ban egy gyűjtögető lakó miatt a hetedik emeletről kiindulva szörnyű bűz terjeng a lépcsőházban, mindent elözönlenek a csótányok. Maholnap megfékezhetetlen indulatok feszülnek a lépcsőház minden lakójában. Elegük van a férfi gyűjtögető életmódjából, abból, hogy a lakása plafonig van dobozokkal, ládákkal, mégpedig dugig, a lomok között már csak közlekedő folyosók maradtak, hazahord minden kacatot.

Regényi Gábor egy korábbi ÁNTSZ-dokumentumból idéz

A lépcsőház lakói jártak már mindenütt az elmúlt hat évben - ugyanis 2010 óta tűrik ezt az állapotot, és kiszállt már hozzájuk mindenféle hatóság. De semmi nem történik. A földszinten lakó Székely Tündétől tudjuk, az ÁNTSZ kényszerirtást rendelt el korábban a csótányok miatt, de a 7. emeleti problémás lakóhoz nem jutottak be. A tűzoltóság tűzveszélyesnek minősítette a lakást a felhalmozott holmik miatt. Három éve megtudták: az önkormányzat környezetvédelmi hatósága nem illetékes, mert több mint egy éve fennáll ez a helyzet, ott azt javasolták, forduljanak a bírósághoz. Megtették. A Dunaújvárosi Bíróság 2014-ben kötelezte a férfit arra, hogy a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges, ott gyűjtési céllal felhalmozott tárgyakat 15 napon belül szállítsa el, és megtiltotta, hogy a későbbiekben a lakásban olyan jellegű dolgokat tároljon, amelyek bűzt árasztanak és tűzveszélyesek . Ennek kellene érvényt szerezni már két éve! A bíróság idén januárban 70 ezer forint pénzbírsággal sújtotta a férfit, mert nem tett eleget a végzésnek, és lépcsőházi információ szerint azóta kapott már újabb bírságot is.

Csótányirtásról és az alkalmazható összes szerről már mindent tudnak a Római körút 28-ban lakók. Képünkön hátul Erdélyi Gábor, elöl Erdélyiné Horváth Éva és Székely Tünde  Fotó: Ady Géza

A lakótársakon azonban a büntetés nem segít! Arra kíváncsiak, mikor intézkedik végre valaki, valamelyik hatóság vagy a végrehajtó a lakás kiüríttetéséről, a csótánytelepül szolgáló kacatok, dobozhegyek felszámolásáról. Mert az ÁNTSZ szakemberei szerint csak a gócpont felszámolása után van értelme kényszerirtás elrendelésének. Erről beszélgettünk szerdán a helyszín tartott bejáráskor dr. Kovács Péterrel, a Dunaújvárosi Járási Hivatal vezetőjével és Dózsáné dr. Sasvári Ildikó népegészségügyi osztályvezetővel és kolléganőjével. Emeletről emeletre haladtunk felfelé, és megállapították: az ötödik emelettől felfelé a hetedikig egyre több a tetem a lépcsőházban. A bírósági végzés miatt azonban az ő hatóságuk nem tehet semmit, mert a bíróságé az ügyben hozható lehető legmagasabb rendű határozat, amit végre kell hajttatni. Kovács Péter azt ígérte a háborgó és a problémafelvetések közben egyre ingerültebbé vált lakóknak: felveszi a kapcsolatot a bírósági végrehajtóval, tájékozódik arról, hol tart az eljárás, és megpróbálja elérni, hogy minél előbb foganatosítsák a konkrét cselekményt, a gyűjtögető férfi lakásának a kiüríttetését.

Székely Tünde mutatja, hogy mennyi rengeteg csótányt fogott meg a csapda az elmúlt napokban a problémás lakás előtt
Fotó: Ady Géza

Ezt várják a lépcsőházban élők már két éve - a bíróság döntése óta. A csótánytanyaként emlegetett lakás közvetlen szomszédságában élő Regényi Gábor a bejárati ajtaját kétoldalú ragasztóval szegélyezte, ami ottjártunkkor is tele volt ráragadt rovartetemmel, porral szórták be a férfi ajtaját, vagyis igyekeznek elszigetelni magukat minden módon. Hiába. A csótányok megtalálják az utat, másznak mindenütt, konyhában, ágyban, száradó ruhákon, földön. A falszomszéd fiatalember, Erdélyi Gábor évek alatt teljesen kiképezte magát csótánytanból (sajnos), éjjel például a lába elé világítva megy haza, kerülgeti azokat, vigyáz, nehogy véletlenül rálépjen akár egyre is, ugyanis a széttaposott rovarból a cipője talpára ráragadnak a peték, behurcolja a lakásba, ne adj isten a munkahelyére, és elkezdődik a szaporodás...

Borzalmas helyzet. Elegük van belőle. Érthető!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!