Hírek

2016.02.24. 19:20

Dunaföldvári tervek: a városközpont átépítése, a Duna-part felújítása és még sok más szerepel a listán

Dunaföldvár - Kedden fogadta el a képviselő-testület a város idei költségvetését, amelyet az aznap este tartott közmeghallgatáson ismertettek a lakossággal.

Gallai Péter

Eszerint a bevételi oldal soha nem látott számot, 3 milliárd 756 millió forintot tartalmaz, s ugyanennyi a tervezett kiadás is, mivel nem lehet mínuszos a költségvetés. Ebbe az összegbe bekalkulálták azokat a pályázatokat is, amelyek jelentős fejlesztést hozhatnak a településre. Ám számos beruházás van, amit mindenképpen megcsinálnak idén.

Horváth Zsolt polgármester köszöntője után Jákli János, a pénzügyi bizottság elnöke ismertette 2016-os költségvetést, amelyet a keddi ülésén fogadott el a testület. Mint mondta, a bevételi oldal soha nem látott számot, 3 milliárd 756 millió forintot tartalmaz, s ugyanennyi a tervezett kiadás is: – Ugyanis a város nem tervezhet mínuszos költségvetést, működési hiány nem lehet az év végén – hangsúlyozta, s azt is elmondta, miért szavazták meg egy 150 milliós folyószámla hitel felvételét. Erre azért volt szükség, mert a bevételek és a kiadások nem egyszerre jelentkeznek.

– A várost üzemeltetni kell, ez az elsődleges és legfőbb feladata a testületnek. Az önkormányzat korábban úgy döntött, az iskolák üzemeltetését nem engedi át a KLIK-nek, így ezek fenntartását is mi fizetjük. Működési kiadási költségünk 1,53 milliárd forint – húzta alá Jákli János.

Ismertette azt is: a felhalmozási kiadásokat 2,232 milliárd forintban határozták meg, ezen belül 2,121 milliárd forint a beruházási előirányzat. Egy 67 millió forintos fejlesztési tartalékot is képzett a város, amit az év közbeni, nem előre tervezett pályázatok önerejére tettek félre. Jákli János kiemelte, 2016-ra egyetlen helyi adónak sem emelték a mértékét, ezen felül újat sem vezettek be, mint mondta, több település például földadót vezetett be a költségvetés egyensúlya érdekében.

Horváth Zsolt ezt annyival egészítette ki, úgy gondolják, a 2016-os év is kiegyensúlyozott, normál gazdasági viszonyok között végigvihető és tervezhető esztendő. – Éppen ezért úgy terveztük a beruházásokat, hogy semmi olyan hatás ne érhesse a költségvetést, ami zavart okozhat – tette hozzá.

Ezt követően Kiss Lajos képviselő a civil szervezetek, illetve a helyi rendőrség, polgárőrség és tűzoltóság támogatásáról – amit a testület mindig kiemelten kezel – beszélt. Örömmel mondta, szép és jelentős összeget, 25 millió 350 ezer forintot szavaztak meg erre a célra. Ezen felül a képviselők tiszteletdíjuk felajánlásával további támogatásokat is nyújtanak.

Majd a pályázatokra térve elmondta, azért tudni kell, ezek közül több vagylagos, amit a 3,7 milliárd forintos költségvetésbe beterveztek. – A Tolna megyei operatív program segítségével szeretnénk elvégezni a Béke tér, azaz a városközpont átépítését és felújítását 800 millió forintból. A piac tér átépítése 300 milliós projekt lenne 10 milliós önerővel, ennek a látványtervei már elkészültek. A kenderföldi csapadékvíz-elvezető árok burkolása szintén 300 milliós pályázat, amihez készen vannak a tervdokumentációk. Az ipari parkhoz vezető Sas utca szélesítése és megerősítése 400 millió forintból készülne el, szereténk az Iskola utcai óvoda és a Püspök utcai iskola komplex energetikai felújítását megvalósítani közel 60 millió forintból. Tavaly 30 millió forintot nyertünk a Kossuth utcai, volt rendőrségi épület iskolává alakításához, ehhez 16 millió önerőt biztosít a város. Ennek idén lenne egy második, 50 millió forintos üteme, s ha sikerrel járunk, akkor a Templom utca 32. szám alatti épületet végre ki tudjuk üríteni – sorolta a nagyobb tételeket a képviselő,

Ezen kívül 3 millió forintból megújul a művelődési ház színpada, a Jókai utca óvodánál pedig magastetőt és tálalókonyhát építenek 38 millió forintból, ez a nyári szünet alatt valósul meg. Hatmillió forintból egy szálloda fejlesztési koncepcióját készítik el, a Vermek során 10 millióból térkő burkolat készül. 20 milliót szánnak földterületek kisajátítására. Ugyanis tervben van az új, multifunkciós sportcsarnok kivitelezése a buszpályaudvar mellett egy civil szervezettel együttműködésben, akik TAO-s forrásból építenék meg, az önkormányzat pedig a területet biztosítaná. Az ipari park mellett a város vásárol 8 millió forintért egy 1,2 hektáros parcellát, ahol reményeik szerint naperőmű parkot alakítanak ki. Ötmillió forintos kerettel pedig letelepedési támogatást is elkülönítettek.

Ezen kívül van egy kívánságlista is, jóval 200 millió forint feletti összeggel. Többek között meg kell csinálni a könyvtár akadálymentesítését, a Jókai utcai sportcsarnok hőszigetelését, nyílászárócseréjét, a Templom utca 4. szám alatti iskola tetőfelújítását. Szeretnék a még megmaradt sáros, vagy nagyon rossz burkolatú utak felújítását elvégezni, ezek az alábbiak: Attila utca, Aradi köz, Vágóhíd utca, Külső Téglaház utca, Váczi utca, Fehérvári utcának a betonos szakasza, Szőlőskertek utca, Burgundia, Vasút és Búzavirág utca. Ezek mellett az aknák és fedlapok szintbe emelése is tervben van, a Kossuth téren szalagkorlát építése, a Hunyadi téren, a Vasút utcában és a Búzavirág utcában a játszótér felújítása, illetve közel 30 millió forintból a városi járdák rekonstrukciója, valamint a Pentelei utcai csapadékvíz- elvezetése.

– Folyamatban van egy EU-s pályázat előkészítése is, turisztikai szervezetekkel közösen, ez 300 milliós beruházás lenne a Duna-parton. Ez a park befejezését, a parton sétány és kerékpárút létesítését, hajókikötő építését, borturisztikai fejlesztéseket tartalma. Azt gondolom ha nem is mind, de néhány pályázatunk biztosan nyerni fog. Merjünk nagyot álmodni, mert csak annak van lehetősége aratni, aki vet is – tette hozzá Kiss Lajos.

A lakossági kérdések során dr. Nyúli Gyuláné a Paksi utca felújítását hiányolta, valamint a több helyütt kiégett közvilágítási izzókat vetette fel.

A bűnözési helyzetről érkezett kérdésre Széles János képviselő, a Tolna megyei polgárőrség elnöke azt mondta, maguk részéről mindent megtesznek, de a számos főút találkozásánál fekvő város bizony ki van téve az ország minden részéről érkező bűnözők megjelenésének.

Vidács Attila a vízelvezető árkokkal kapcsolatos problémákra hívta fel a figyelmet, illetve a kanális árok kitisztítására. Erre Széles János azt mondta, az a baj, ebből csak két méter az önkormányzaté, a kerttulajdonosok meg nem engedik be a gépeket, viszont elvárják, hogy az önkormányzat takarítsa ki.

Vranyák László a Baross utcai közvilágítás miatt emelt kifogást, ugyanis az egész utcában csak egy lámpatest van, nem látnak semmit esténként. Szóvát tette a külterületi Közép Homokerdő út állapotát is, személyautóval már nem tudnak kimenni a földekre.

A Szondi utcában sokszor áll a víz az árkokban, a pincékben – jött egy telefonos panasz. Horváth Zsolt elmondta, ez több évtizedes és folyamatos probléma külvégen, sajnos a talajvíz képződéssel nem tudnak mit csinálni. Jelen pillanatban nem tud rá megoldást.

Jákli Mihály a régi rendőrségi épület átépítésénél kifogásolta: a meghívásos pályázatból ki vannak zárva a helyi vállalkozók. Kiss Lajos azt válaszolta, előírt minimum követelmények vannak, viszont helyben sajnos nincsen olyan cég, amely ezeken a közbeszerzéseken indulhatna.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!