Hírek

2015.11.30. 17:30

Ősfákat vágtak ki a kastély átépítésekor

Perkáta – Kivágtak három kínai császárfát a község kastélyának előkertjéből: s ez némi felzúdulást keltett.

Pekarek János

Ősfákat vágtak ki a kastély átépítésekor! – jelent a meg a hír egy internetes közösségi oldalon a perkátai Győry-kastéllyal kapcsolatban. Amiből annyi igaz, hogy valóban átépítik a község központjában álló, műemléki jelentőségű kastélyt, és valóban kivágtak három kínai császárfát, ami a kastély előtt állt.

E fák azonban nagyon betegek voltak már: törzsük alig egyötöde volt egészségesnek nevezhető, tehát egy nagyobb vihar bármikor kidönthette volna őket. Erről a fákat kivágó építési vállalkozó fényképeket is tud mutatni: mi láttuk e képeket.

Traktor rendezi a császárfák helyét. Hátul a valódi ősfa: a tölgy

A császárfák (amelyek gyorsan növő, emiatt a nemes fáknál kevésbé értékes fajtáknak számítanak) bizonyosan nem voltak ősfák: a kastély utolsó urának, gróf Hunyadi Imrének idején, 1937-től 1945-ig még nyomuk sem volt a kastélykertben. Nem látszanak a gróf által megjelentetett képeslapokon sem. E három fa helyett azonban a tervek szerint nyolc nemes fát fognak elültetni az építkezés végeztével.

Ősfa viszont áll a kertben, mind a mai napig: ahogyan Bogó Anikótól, a kastély egyik melléképületében működő Általános Művelődési Központ (ÁMK) igazgatójától megtudtuk, a kastély és az ÁMK-val szemben lévő, egykori iskolai szárny között álló tölgyfa legalább háromszázötven éves – és még a mostani építkezés közepette is jól állja a sarat.

A kastély felújítása a végéhez közeledik. Ottjártunkkor, november 27-én már a tetőfedési munkálatok, és az előkert (az egykori császárfák helyének) rendezése zajlott.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!