Hírek

2015.07.06. 19:39

A polgárok gyakran keresik meg panaszaikkal a városőröket

Dunaújváros - Egy olvasónk levélben mondott köszönetet a városőröknek, akik jókor érkeztek és határozottan cselekedtek.

Szabó Szabolcs

„Július 1-jén délután a Kertvároson keresztül mentem haza. A Lorántffy iskola bejáratát már elhagytam, amikor egy fiatal ember odajött hozzám és pénzt kért, majd még három fiú csatlakozott hozzá, tulajdonképpen körbevettek. Közöltem, hogy nincs nálam pénz. Ekkor egyikük észrevette, hogy jönnek felénk hárman, egy férfi és két nő, akik szürke mellényt viseltek, és mellényükön a „Rendezett Dunaújvárosért” felirat volt olvasható. A fiatalok ekkor továbbálltak. Úgy vélem, ha ők akkor nem jelennek meg előfordulhat, hogy elveszik a táskám, de az is hogy bántalmaznak. Az eset után a városőrök megkérdezték, hogy nem bántottak-e, felvették a jegyzőkönyvet és még egy jó darabon el is kísértek. Hálásan köszönöm, hogy jókor voltak jó helyen” – olvasható abban a levélben, amelyet Fekete Lászlóné küldött lapunknak.

– Sajnos nem egyedi esetről van szó, a munkatársaink gyakran találkoznak hasonlóval, sőt, olyan is volt már, hogy tettlegesen bántalmaztak városőröket – említi Hosszú János, a városőrök munkáját koordináló Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Nonprofit Kft. vezetője, aki a beszélgetésünk közben két lexikonnyi méretű bejelentőt tesz az asztalra.

Molnár András Péterné és Kovács Edit, akik a belvárost járják és meghallgatják a környéken élők panaszait is

– Ezek a városőrök által dokumentált, bejelentett esetek, amelyek egy része tovább kerül az önkormányzati képviselőkhöz is. A városőrök napi két műszakban járják a nyolc városrészt. Tény, hogy a kezdetekben tapasztaltunk némi ellenérzést, de úgy tűnik ez mára megváltozott. A lakók már bizalommal fordulnak a városőrökhöz, akik megpróbálják összegyűjteni az adott városrészben felmerülő problémákat, legyen az illegálisan lerakott szemét, egy összezúzott pad, vagy egy olyan eset, amit az olvasó levelében is feltár.

– Műszakonként 10-15 kilométert biztosan megteszünk itt a belvárosban és környékén, ha valamit látunk feljegyezzük, de sokszor a környéken élők jönnek oda hozzánk, hogy segítsünk – mondja Kovács Edit és Molnár András Péterné, akikkel hétfőn délután három órakor találkoztunk a Dózsa György úton.

– Jó kapcsolatot alakítottunk ki a helyi polgárőr egyesületekkel és a rendőrséggel is. A városőrök bejelentéseit itt a központban két diszpécser dolgozza fel és tolmácsolja a hivatalok, a szolgáltatók vagy a hatóságok felé. A városőrök a közfoglalkoztatási program keretein belül látják el feladatukat. Mindez talán segít a munkahelykeresésben is, van olyan egykori kollégánk, aki egy tanfolyam elévégzése után már biztonsági emberként dolgozik egy cégnél – teszi hozzá Hosszú, aki úgy látja, az emberek, főként az idősebb városlakók szubjektív biztonságérzetét növeli, ha tudják, hogy a körényeken rendszeresen felbukkannak a városőrök. A már említett közfoglalkoztatás keretében jelenleg 36 fő dolgozik városőrként, hamarson a létszám húsz fővel emelkedni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!