Hírek

2014.10.10. 17:10

Vasárnap választunk!

Dunaújváros – A szavazókörök reggel hat órakor nyitnak és este hét órakor zárnak vasárnap. Polgármestert, önkormányzati és nemzetiségi képviselőket választunk.

Körmendi Erzsébet

A mai választás újdonsága: ugyanazon a napon lesz az önkormányzati és a nemzetiségi voksolás, valamint nem négy, hanem öt évre választunk polgármestert és képviselőket. A nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok a lakóhelyük szerinti szavazókörben választanak polgármester és képviselőtestületi tagot/tagokat, illetve előtte vagy utána át kell menniük a nemzetiségi szavazásra kijelölt szavazókörbe, hogy leadhassák arra vonatkozó voksukat. A nemzetiségi szavazásra ugyanis valamennyi településen külön szavazókör lett kijelölve. Dunaújvárosban a helyileg 48-asként jelzett – de az országos lista szerint 400-asként nyilvántartott – szavazókör van kijelölve a nemzetiségi szavazásra a városháza új C-szárnyában.

Dunaújvárosban 40 ezer 366 választópolgár járulhat az urnákhoz. Polgármestert, valamint 10 egyéni önkormányzati képviselőt választunk, további négy képviselő kompenzációs listáról kerülhet be a közgyűlésbe.

Dunaújváros megyei jogú város kivételével a térség valamennyi településén szavazniuk kell a polgároknak a megyei listára, vagyis arra, hogy mely szervezet tagja képviselője térségünket a megyei közgyűlésben.

Érvényesen szavazni csak a hivatalos szavazólapon szereplő jelöltre lehet a jelölt neve melletti körbe tollal írt két egymást metsző vonallal. Felreppentek olyan hírek, hogy a vonalak vége nem lóghat ki a körön. Ez azonban téves információ. A vonalak túllóghatnak a karikán, arra viszont ügyelni kell, hogy csak két vonal lehet a körön belül. Tehát akinek nem fog elsőre a tolla, és emiatt a halvány,vagy nem mindenütt látszó vonalat többször áthúzza - így több vonal keletkezik - érvénytelenné válik a szavazata.

A községekben, kisvárosokban az egyéni listás szavazólapon a választópolgár legfeljebb annyi jelöltre szavazhat, ahány mandátum a településen kiosztható. Dunaújváros 10 választókerületre van osztva, ezekben mindenki csak a saját körzetének a képviselőjére voksolhat, valamint a polgármesterre. Képviselők vidéken azok a jelöltek lesznek, akik a megválasztható képviselők száma szerint a legtöbb érvényes szavazatot kapják. Szavazategyenlőség esetén sorsolással kell eldönteni, hogy az azonos szavazatot elértek közül ki szerez mandátumot.

Polgármester az a jelölt lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja. Szavazategyenlőség esetén időközi választást kell tartani.

A választópolgárnak igazolnia kell a szavazókörben a személyazonosságát és lakcímét, vagy személyi azonosítóját. Ehhez szükséges: érvényes személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél és lakcímkártya.

Mozgóurnát kérhet még a szavazás napján is 15 óráig a helyi választási bizottságnál az a polgár, akit az egészségi állapota vagy fogyatékossága gátol abban, hogy eljusson a szavazókörbe. Csak azon a szavazókörön belüli címre lehet kérni mozgóurnát, ahova névjegyzék szerint tartozik az adott választópolgár.

Annak a választópolgárnak, aki települési nemzetiségi önkormányzati szavazólapot is kap, egy fehér színű borítékot ad a szavazatszámláló bizottság a szavazáshoz. Annak a választópolgárnak, aki csak területi és/vagy országos nemzetiségi önkormányzati szavazólapon szavaz, egy zöld színű, biztonsággal záródó borítékot ad a bizottság, amelyen feltüntetésre kerül a nemzetiség megnevezése. Az állampolgárnak ezt a borítékot le kell zárnia.

A nemzetiségi jelöltek szavazólapján a választópolgár legfeljebb annyi jelöltre szavazhat, ahány mandátum kiosztható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!