Hírek

2013.12.09. 18:10

Fenyőfamustra: luc, ezüst, normann, szerb és társaik

Dunaújváros - Idén sem maradunk díszítenivaló fenyőfa nélkül, s az árak nem különböznek drámaian az eddigiektől.

Pekarek János

Fila Attila és Lakics Linda a Somogy megyei Csurgóról (városunk idei első fenyőfaárusai) a Béke körúti nagy parkolóban egy vásárlóval az eddigi kevésből

Megérkeztek az első fenyőfaárusok a városba szokás szerint elég messziről: Somogyból, annak is a déli széléről, Csurgóról.

Fila Attila és Lakics Lilla onnan kísértek egy kamionnyi, nagyjából ezerötszáz darab különböző méretű és fajtájú a Béke körút menti nagy autóparkolóba, hogy a karácsonyig hátralévő két hétben megpróbáljanak túladni rajta.

Nem lesz egyszerű munka.

Túl azon, hogy érkezésük napján, szombaton egy, vasárnap ugyancsak egy, hétfőn pedig öt (!) darab fát adtak el, még hideg is van, de veszettül abban a huzatos parkolóban.

Mivel autót nem vezetnek, hiszen egy közeli épületben bérelnek szobát az árusítás vesződséges idejére, így elmondhatjuk, hogy Attila törkölypálinkával, Linda boros kólával védekezik bensőleg a hideg ellen, míg külsőleg a síruhák és polár alsók több rétegével próbálják elszigetelni magukat az időjárástól.

Nehéz.

Attila negyvenkét éves, maga is részt vett a nyolc-huszonöt éves fenyők ültetésében, ápolásában, most alkalmi munkában segíti azt értékesítést. Linda a maga huszonnyolc évével, mint díszkertész, inkább az első munkafázisban jeleskedett, de most ő is szeretné megtapasztalni, hogyan végzik ezek a szép kis fácskák sorsukat.

Többnyire lucfenyőket hoztak, egy-kétméteres méretben, de akad ezüstfenyő, normand fenyő is, utóbbi akár három-négyméteres magasságban. Nem titkolják, hogy utóbbiakkal inkább a nagy belső légterű, galériás családi házakban lakó újgazdagokat céloznák meg csakhogy még azt nem tudják, azok járnak-e errefelém, a panelházas negyed parkolójában, vagy másutt szerzik be karácsonyfaszükségletüket.

Szerb luc is akad a kínálatbqan: biz én semmilyen különbséget nem láttam a szerb és a hazai lucok között. De bizonyára bennem van a baj.

Az árusok úgy tervezik, hogy karácsonyig egy szálig eladják a hozott ezerötszáz fát, közte azzal a gyökeres kis fenyővel, ami egyelőre egymagában képviseli a környezettudatosabb szemléletet.

Utánpótlásuk nem lesz fenyőből, tehát, ha valaki arra várna, hogy utolsó karácsony előtti napokban majd frissebben vágott, tovább elálló, egészségesebb fát vehet, úgy ő tévedni fog. Az utolsó napon is csak abból válogathat majd, ami e napokban a városba kerül. Igaz, ez mindig így volt. Nem újdonság.

Pár autós természetesen már bosszankodik, hogy elfoglalták megszokott helyét a parkolóban, de ezért talán kárpótolja a közelben lakókat az egészséges fenyőszag. A fákat egyébként kötözve, vagy szabadon hagyott ágakkal egyként árulják.

Amit nem tudnak eladni, otthagyják. Karácsony után mit kezdünk velük?

Az első, somogyi árusok, mint írtuk fentebb, négyféle fenyőt kínálnak vásárlóiknak.

Mégpedig nem méterenként, hanem fánként megszabott árakkal.

Így tehát a luc nagyságtól függően 1500 és 4000 forint közötti áron kapható. Az ezüstfenyő ára 4000 és 6000 forint között mozog.

Legdrágább a normann fenyő: ez tízezer forinttól kezdődik, felső határa megegyezéstől függ. Igaz, ezek a fák a legtermetesebbek egyben.

Végül a szerb luc ismét 1500 és 400 forint közötti áron kapható.







Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!