Hírek

2013.08.13. 22:00

A régi-új igazgató irányítja a mezőfalvi iskolát szeptembertől

Jaksics Erzsébet augusztus 16-tól újabb öt évig vezetheti a Petőfi Sándor Általános Iskolát Mezőfalván. Hat éves munka gyümölcse érett most be.

Horváth László

A pályázaton elnyert pozíciót nem csak a pályázat kiírója, de az iskola kollektívája is nagy arányban támogatta.

- Melyek voltak azok a fontos momentumok a korábbi évek munkája során, amelyre alapozni lehetett az igazgatói álláshoz szükséges pályázat benyújtását?

- Intézményvezetői munkám első próbatétele az alapfokú művészetoktatás minősítése volt. Igazgatóhelyettes kollégáimmal sikeresen végigvittük a művészetoktatás akkreditációját, melynek köszönhetően iskolánkban zeneművészeti, képző- és iparművészeti valamint táncművészeti képzés folyhat mind a mai napig. Sokat dolgoztunk a kiváló minősítésért, s nagyon büszkék vagyunk rá.

Jaksics Erzsébet iskolaigazgató

- Nem a mélyvízben kellett először úszni próbálni, mivel előtte egy éve már megbízottként tevékenykedett. Hogyan fogadták akkor a kollégák?

- A munkatársaknak nagy meglepetést nem okoztam, mert előtte hosszú évekig együtt dolgoztunk. Nemcsak kollégaként, hanem közép- és felsővezetőként is ismertek. Emberileg, szakmailag is nagyon pontos képet alkothattak arról, hogy mennyi munka, milyen intézményi stratégia megvalósítása várható a vezetésem alatt. Őszintén remélem, hogy megfeleltem az elvárásaiknak és nem okoztam csalódást. Számomra az egyik legfontosabb feladatellátás, az alapfokú művészetoktatás. Ez a képzési forma más, több, mint egy szakkör, bár ahhoz hasonlóan a gyerekek vonzódásaira és képességeire alapoz, de sokkal komolyabb követelményeket támaszt a pedagógusokkal és a résztvevő gyerekekkel szemben. Ez garancia arra, hogy a diákok által itt eltöltött idő minőségi legyen, s ezáltal olyan produkciók és olyan teljesítmények jöjjenek létre, amelyekre egyformán büszkék a szülők és a pedagógusok is.

- Nagyon fontosnak tartom a nyelvi képzést is, a németet preferáltuk az angollal szemben. A helyi közösség német gyökereinek is fontos szerepe volt a döntésben, hiszen a német nyelv sokkal beágyazottabb volt a településen, mint más idegen nyelvek. Kollégáimmal őszintén hisszük: pedagógusként nekünk az a feladatunk, hogy minden feltételt biztosítsunk ahhoz, hogy diákjaink képességeik legjavát tudják kibontakoztatni. Én úgy érzem, e tekintetben is jó úton járunk, hiszen a szociális hátrányokkal küzdő gyerekek számára bevezettük az integrált pedagógiai rendszert, a sajátos nevelési igényű és a beilleszkedési, magatartási, tanulási nehézséggel küzdőknek pedig létrehoztuk az egy
séges pedagógiai szakszolgálatot. Mindezzel Mezőfalván teljes körű integrációt valósítottunk meg!

Néptánc tagozat idei évzárója, szólót táncol Tarr Petra és Jassó Mária, hátsó sorban Mihályi Mónika, Sándor Kinga, Azurák Flóra, Bódás Fanni, Domanyek Nikolett, Farkas Alexandra

- Milyen tervei vannak az elkövetkező öt évre?

- A változó törvényi feltételekhez kell alkalmazkodnunk elsősorban. Sajnos a szakszolgálatot, mint intézményt és tevékenységi formát elveszítjük. Viszont a sajátos nevelésű tanulók és a BTMN-esek ellátása megtartható. Erre a mostani törvények lehetőséget adnak, nem kell igénybe vennünk az utazó gyógypedagógusi hálózatot. Úgy gondolom, a jelenlegi feltételek szerint és a tankerületi visszajelzések alapján jól gondolkodtunk, jól terveztünk és az általunk felvázolt program megvalósítható. Ez vonatkozik a művészetoktatásra és a tehetséggondozásra is, amit szeretnénk még jobban kiteljesíteni! Szép eredményeink vannak a sport területén a birkózó szakosztály tekintetében, valamint a tánc és a zeneművészet területén, de profilunkból hiányzik a természettudományos kör. Van hova fejlődnünk. Tervezem, hogy ennek gyakorlati megvalósításában részt vállalok.

- Az iskolában egy jól látható helyen nagy felirat hirdeti: Több, mint egy iskola. A következő öt évben is így lesz?

- Nagyon remélem, hogy igen! A pályázatomban ezt a célt fogalmaztam meg, s minden erőmmel azon leszek, hogy a jelmondatunk megvalósulhasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!