Hírek

2013.06.16. 08:52

Folytatódik az árvíz utáni helyreállítás Fejérben

Kisapostagon folyamatos a védművek visszabontása, Ercsinél ez nagyrészt, Dunaújvárosban, a Szalki-szigeten teljesen megtörtént.

feol-duol

A megyei katasztrófavédelmi bizottság vasárnap közölte: a mentesítés megkezdése és végrehajtása, valamint annak összehangolása érdekében igazgatóságunk felvette a kapcsolatot a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságával, valamint a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervével. A homok és a zsák depóniák kijelölése minden érintett település vonatkozásában megtörtént. Az elöntött területek fertőtlenítésére a szükséges intézkedéseket az önkormányzatok meghozták. Az önkéntes munkaerő toborzása folyamatosan történik a bontási munkálatokhoz, amelyek június 16-án, vasárnap is folynak a megyében.

Kisapostagon szintén folyamatosan bontják vissza a kiépített védműveket vasárnap is. A helyreállítási munkálatokban ma közel 130 fő vesz részt, nagyrészt a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási intézetből fogvatartottak dolgoznak a helyszínen. A homok és a zsákok eltávolítása a Panoráma utcából folyamatos, depózása az 513 hrsz. ingatlanra (sportpályára) történik. A tegnapi nap folyamán 17.000 homokzsák elbontása történt meg.

Ercsinél a védművek visszabontása a homok deponálása és a zsákok kiválogatása kilencven százalékban megtörtént. A védművek felszámolása hétfőn folytatódik. A Parti sétány fertőtlenítése megtörtént, a terület rendeltetésszerű használata biztosított

Adonyban az ingatlanok fertőtlenítése megkezdődött, a befejezést követően térhetek vissza a tulajdonosok a területre. Szombaton három szivattyúval szakaszosan vízeltávolítási munkákat végeztek, amely ma folytatódik. 1500 méternyi útszakasz fertőtlenítése megtörtént.

Dunaújvárosban a védművek visszabontása a Szalki-szigeten megtörtént. A Halászcsárda villamosenergia ellátása helyreállt, az ideiglenes védmű elbontásra került. A szabad strand területe jelenleg még víz alatt áll, az árvízzel érintett többi közterület fertőtlenítése megtörtént, az utak járhatóak.

Kulcson a korábban megcsúszott partfal ellenőrzése rendszeresen megtörténik, geológus szakemberek az ellenőrzőpontokat folyamatosan figyelemmel kísérik. A településen a Hajós utca továbbra is víz alatt van, ezért le van zárva. Az önkormányzati ingatlanok talajfertőtlenítése, a szennyezett murva cseréje megtörtént. A Hajós utca kivételével az utcák fertőtlenítése a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének szakmai felügyelete mellett megtörtént.

Baracson jelenleg munkálatok nem folynak. A magántulajdonú ingatlanok fertőtlenítése megközelítőleg 60%-ban megtörtént, a homokzsákok eltávolítását hétfőn folytatják.

Az ötszámjelű lezárt utakat megnyitották június 15-én az esti órákban, így forgalomtól elzárt útszakasz Fejér megyében nincs.

Az árvízzel érintett területeken a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap nyolc fővel látja el a biztosítási feladatokat. A helyreállítás érdekében vasárnap közel százharmincan dolgoznak Fejér megyében.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezúton is felhívja a lakosság figyelmét, hogy a környezetegészségügyi intézet felhívása alapján a védekezésnél használt nedves, átázott homokzsákok szennyezettek, tartalmuk fertőzésforrást jelenthet, ezért a visszabontási munkálatok során körültekintően kell eljárni. A zsákokból a homokot száraz talajra, lehetőség szerint olyan területre kell üríteni, amelyet víz nem áztatott át. Az így összegyűjtött homok építkezésekhez felhasználható.

A zsákokat szintén száraz helyre kell összehordani, a kiürített, száraz homokzsákok hulladék és építési törmelék gyűjtésére, illetve más hasonló célokra felhasználhatók. Ugyanakkor élelmiszerek (pl. burgonya, zöldség, alma) gyűjtésére, tárolására tilos alkalmazni a kiürített homokzsákokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!