Hírek

2013.05.05. 17:27

Mesebeszéd: örömtáncok

A városba visszatérő Gombai Szabolcs rendező-koreográfus vezetésével új, nemcsak gyermekeknek ajánlott mesedarabbal jelentkezett a táncszínház kollektívája.

Szabó Szabolcs

Vegyes érzelmekkel telítve fészkelődtünk székünkbe a teátrum tánctagozatának idei egyetlen premierje a Mesebeszéd bemutatkozása előtt. Mint a Dunaújvárosi Hírlapban is olvashatták korábban, a városi táncszínház élére szeptembertől új vezető érkezik. Az sem titok már, hogy az új „kapitány”, Vári Bertalan Harangozó-díjas táncművész, koreográfus jelentős átalakításokat hajt majd végre.

Így a Mesebeszéddel egy korszak zárul le a színház és talán nem túlzás azt állítani, hogy a város kulturális életében is. A táncszínház jelenlegi stábjának tehát egyfajta búcsúelőadása is a Mesebeszéd, amelyet kötelező jelleggel ajánlunk azoknak, akik eddig is szerették és megbecsülték a leköszönő táncművészeket.

Nevettetők – Miklián Richárd és Száraz Dávid kettőse a Mesebeszéd című új darabban.

Ráadásul, mint ez a premieren kiderült, a Mesebeszéd egy pörgős, vidám, szerethető darab, tele ötlettel és humorral. Mindez persze nem újdonság, hiszen a tánctagozat hosszú évek óta menetrendszerűen szállítja a jó gyerekdarabokat. Jócskán csalóka üzenetet hordoz ez a „gyerekdarab” címke, hiszen a gyerkőcöknek szánt előadásokhoz is legalább olyan odaadás és alázat szükséges, mint a korosabb közönség szórakoztatásához.

Szaue Szilvia  Macskajátéka

Ráadásul a gyermek még nincs teljesen elrontva, beszabályozva. Látni a rajta, ha valami unalmas, vagy nem működik a színpadon. Szerencsénkre a Mesebeszéd működik. Elringat, elvarázsol és mosolyt csal az arcunkra. A táncszínház jelenlegi kollektívája az utóbbi két-három évben gyakorlatilag tagcserék nélkül dolgozhatott, és ennek a közös munkának az eredménye látszik is a színpadon. Mindehhez persze kellett a produkciót rendező és koreografáló Gombai Szabolcs, aki részben hazai pályán dolgozhatott. Gombai Dunaújvárosban nőtt fel, táncművészeti pályafutását is a helyi műhelyeknél kezdte.

Suplicz Mihály táncművész

A családias hangulatú próbákon pedig azokkal dolgozhatott együtt, akikkel korábban együtt táncolt, és alkott a Vasas Táncegyüttes kötelékében. Mesebeszéd című táncjátékot a Maszkabál című lemez inspirálta. Gryllus Vilmos és a Kaláka együttes szerzeményeit tartalmazó albumról pedig örökérvényű, generációk által szeretett dalokat válogattak egybe. A rövid táncjelenetekhez pedig ötletes jelmezeket válogatott össze, a tervező Nedermann Magdolna, a fénytechnikáért pedig Pető József volt a felelős. A Mesebeszéd maszkabálját táncolják: Ankovics Zsuzsanna, Kiss Alexandra, Szauer Szilvia, Tiszolczi Lilla, Tóth Boglárka, Miklián Richárd, Móri Csaba, Suplicz Mihály, Száraz Dávid, Thiard-Laforest Csaba. Már csak a fenti névsort olvasva is érdemes jegyet váltani a Mesebeszédre, mint említettük: egy korszak lezárul...

 

 

 

 

Szerintem

Az újságíró véleménye

Egy korszak lezárul – írjuk fentebb és ez koránt sem túlzás, hiszen jelentős változások előtt áll a város vezető táncművészeti műhelye, a Bartók tánctagozata. Hogy milyen lesz az új, még nem tudható. Azt viszont biztosan állíthatjuk, hogy Mesebeszéd című darabbal búcsúzó garnitúra számtalan remek percet szerzett a város és a környék színházszerető közönségének. Sőt, a Bartók Táncszínháza számos olyan produkciót is színpadra állított, amelyet sikerrel mutattak be az ország számos pontján. Kiváló mesedarabjaik révén pedig rengeteg csemetével – és talán az őket elkísérő szülőkkel is – ismertették meg a színház különleges, varázslatos világát. Ezért a teljesítményért és munkáért kijár a vastaps – akár élő-egyenesban a Mesebeszéd előadásain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!