Hírek

2013.04.21. 19:04

Díjat kapott Stockholmban a Sherlock Holmes nevében

A Legjobb Ifjúsági Film díját hozta el a Stockholmi Filmfesztiválról a Dunaújvárosban forgatott Sherlock Holmes nevében című mozi. A film rendezőjét, Bernáth Zsoltot kérdeztük.

Szabó Szabolcs

- Nagyon boldogok vagyunk, hogy a zsűri a Sherlock Holmes nevében című mozinknak ítélte oda a Legjobb Ifjúsági Film díját. Hatalmas mérföldkő ez a csapatunk történetében is, hiszen ez az első külföldi szakmai elismerés. Az egyik főszerepet,  Watsont alakító Ungvár Ádámmal vettünk részt a svédországi szemlén. A Stockholmi Nemzetközi Filmfesztivál szervezői  három vetítést is szerveztek. A vetítések   előtte személyesen mutathattam be a filmet, utána pedig a gyerekek kérdéseket tehettek fel, és találkozhattak Ádámmal. Összeségében elmondható, hogy egy nagyon jól szervezett, remek hangulatú fesztiválon vehettünk részt, a díj pedig az egész csapat számára  óriási meglepetés volt  osztotta meg a stockholmi élményeket lapunkkal a Bernáth Zsolt, a díjnyerte film rendezője, aki a zsűri munkájáról is beszélt.

Külön növeli az elismerés értékét, hogy csak gyerekzsűri volt, vagyis az ifjúsági filmek  célközönség dönthetett a díjazásról, a felnőtt szervezők, kritikusok  beleszólása nélkül. Az indoklásban megemlítették, hogy a film egy izgalmas utazás a valóság és fantáziavilág határán, és a borzongató és humoros jelenetek váltakozása mindvégig szépen játszik a nézők érzelmeivel.

A Stockholmi Nemzetközi Filmfesztiválon huszonöt ország negyvenöt filmjét mutatták be, Magyarországot egyedüliként a Dunaújvárosban forgatott független produkció képviselte. A szemle látogatottságára jellemző, hogy a fesztiválra több mint 18 ezren váltottak jegyet. 

A Shelock Holmes nevében című magyar ifjúsági kalandfilmnek nem ez volt az első fesztiválküldetése. A mozi remekül szerepelt korábban  a csehországi Zlin Filmfesztiválon, illetve Romániában a Filmtett Fesztiválon, elismeréssel tért haza  a németországi Schlingel Filmfesztiválról is. Idén pedig már  a brüsszeli Fantastic Film Festivalon is bemutatkozhatott Bernáth Zsolt és csapatának mozija.

A nemzetközi filmforgalmazók körében remek ajánlólevélnek számít a Sherlock-film eddigi fesztiváltermése. Mindezt bizonyítja, hogy a film már forgalmazóra talált Németországban és Japánban is. Májusban ismét útra kell a film, ezúttal a nemzetközi filmipar fővárosában, a Los Angelesben rendezendő Family Film Festivalon versenyprogramjában vetítik a számos dunaújvárosi szereplővel forgatott kalandfilmet. Remélhetően a stockholmihoz hasonló sikerekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!