Hírek

2013.01.18. 17:20

Két éve szakadt le a kulcsi löszpart

Két évvel ezelőtt, január tizennyolcadikára virradóra menthetetlenül elindult a Hullám és a Deák utca nagy része a Duna irányába. A partvédelmi munkák idén kezdődhetnek.

Körmendi Erzsébet

Harmadszori nekifutásra több mint háromszáz millió forint pályázati támogatást nyert a nyáron Kulcs önkormányzata a két évvel ezelőtt leszakadt Duna-parti terület stabilizálásának első ütemére. Ugyanis a legsúlyosabb kárt szenvedett Hullám utcát, valamint a fölötte lévő Deák Ferenc utcát - ahol huszonegy házat kellett elbontani, mert életveszélyessé váltak - a kormány külön kezelte a többi, hasonló természeti kártól. A kormánymegbízott már a közmunkaprogram indításakor, 2011 októberében hangsúlyozta: a kormány segít a legveszélyeztetettebb településrész  stabilizálásában.

Két évvel ezelőtti kép: a rendőrség lezárta az életveszélyessé vált  területet, senkit nem engedtek oda (Fotó: Lázár Zsolt)

Az önkormányzat vezetői azóta minden követ megmozgattak a partvédelem érdekében és azért, hogy megóvják a falut a további károktól. Nem volt könnyű menet, de  siker koronázta az erőfeszítéseket: Kulcs 301 millió 370 ezer forint KDOP-s támogatást kapott a csúszásveszélyes partfal állékonyságának biztosítását szolgáló beruházás első ütemére.

- A táborállási műszaki megoldáshoz hasonlóan nálunk is be kell fúrni majd a partoldalba és kivezetni a talaj mélyebb rétegeiből is a vizet a Duna irányába. Az önkormányzatnak mintegy negyvenmillió forint önrészt kell hozzátennie a pályázaton elnyert támogatáshoz, hogy megvalósuljon a beruházás. Nagy gondban vagyunk, hiszen a csatornázás előkészítése jelentős teher a községnek, de mindenképpen próbáljuk előteremtjük a partfalhoz szükséges  pénzt, mert fontos számunkra a két károsult utca megmentése, rehabilitálása. Ha a Hullám és a Deák utcát  sikerült stabilizálnunk, akkor a fölötte lévő Temető utca is megmenekül az omlásveszélytől - mondta Kiss Csaba polgármester.

A beruházás vízjogi engedélyeire vár jeleg az önkormányzat. Utána azonnal - a polgármester reménye szerint márciusban, áprilisban - elkezdhetik a partfalmegerősítés kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárásokat.

 

Sokat dolgoztak a partvédelmen az elmúlt két évben. A közmunkaprogram keretében a kevésbé károsodott partszakaszok rézsűzésével megelőzték a további földcsúszást. A lépcsőzetesre kialakított partszakaszokat vadszőlővel ültették be. Az eredmények látványosak. A strand fölötti, összeroskadt partfalat teljesen kitisztították. Az életveszélyessé vált épületeket elbontották. Hatalmas földmunkákkal biztonságos teraszokat alakítottak ki...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!