Hírek

2012.12.17. 19:06

A Nap Háza - Turisztikai vállalkozásnál több lesz

Kulcs - Súlyos betegségekben szenvedők és egészségesek egyaránt örülhetnek majd egy gyönyörű nevű, gyönyörű külsejű és gyönyörű célú új háznak s a benne működő vállalkozásnak. Mégpedig hamarosan!

Pekarek János

Sokszor írtunk már a Carpe Diem Alapítványról és az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesületéről - valamint az ő közös, bátor vállalkozásukról, a Kulcs határában épülő Rekreációs Agroturisztikai Központról. Amely időközben egy mellbevágóan szép, költői nevet is kapott: A Nap háza, a Hold udvara... Itt hátránnyal élő és egészséges embereket egyaránt szeretnének vendégül látni, teljesen akadálymentes, kifogástalanul európai színvonalon. Mi több, a vendéglátás mellett népi kismesterségekkel (például fazekassággal, vesszőfonással), továbbá kirándulásokkal szórakoztatnák őket!

Kálmánné Tóth Mária A Nap Háza teraszán Kulcson: ő már látja a tervezett kertet... (Fotó: Vohlmann György)

Mi már látjuk, milyen lesz a kert... - jegyezte meg tegnap este Kulcson, a majdnem kész Rekreációs Agroturisztikai Központ épületéből kitekintve Kálmánné Tóth Mária, a létrehozók egyike. E szép történet ugyanis elég bonyolult múltra tekint vissza.

Adott két szervezet: a Carpe Diem Rekreációs és Általános Képzési Alapítvány, valamint az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete. Előbbi célja az egészségügyi vagy bármely okból kifolyólag súlyosan hátrányos helyzetű emberek életminőségének és társadalmi esélyegyenlőségének javítása, különös tekintettel a sclerosis multiplexben szenvedőkre. Utóbbi autistákkal kívánja elérni ugyanezt.

E két szervezet 2004-től kezdve pályázik és küzd közösen azért, hogy megvalósíthassa céljait. Sok buktató után idén közel negyvennyolc millió forintos, pályázaton elnyert  állami támogatással megkezdődhetett az Agroturisztikai Központ építése Kulcson. Megkezdődhetett? Hamarosan be is fejeződik! A munkát a nyáron kezdték - s most már, amint tegnap készült fényképeinken láthatják,  a belső szerelési munkáknál tartanak. Készen vannak a vizesblokkok (bidékkel, a színvonal: európai!), és meleg már a gyönyörű cserépkályha is. Két kétágyas és két háromágyas szoba  várja a vendégeket.

 

Még  tart  a belső munka, de e kép (Kálmánné Máriával s a szerzővel) már sokat elárul a Nap Házáról (Fotó: Vohlmann György)

Kálmánné Máriával volt szerencsénk bejárni a lenyűgözően célszerű és korszerű, teljesen akadálymentesített épületet, ami funkcionális neve mellé egy költői elnevezést is kapott már. Ez lesz A Nap háza,  a Hold udvara. A név utal a két szervezet együttműködésére, valamint a célcsoportok, a sclerosisosok és az autisták sajátos igényeire is. Egyébként az intézmény nyitott, piacképes  turisztikai jellegű vállalkozás lesz, nem csak az említett betegségekben szenvedőket és családtagjaikat várják ide.

Mint a Carpe Diem Alapítvány elnöke, Dóka Mariann korábban elmondta nekünk, számos külső és belső programot terveznek. Gondozottaiknak és az érdeklődőknek különböző népi kismesterségekből szerveznek foglalkozásokat, de lesz gyönyörű kertjük játszótérrel  és a környék számos turisztikai lehetőségét is igyekeznek kihasználni majd. A pályázaton nyert összeget az utolsó fillérig beépítették a házba  - a berendezéséhez jó szívvel várnak adományokat...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!