Hírek

2012.11.14. 06:44

Gyermekvédelmi napok - Tárlat is nyílt az ellátottak munkáiból

Székesfehérvár - Orsós Zsanett rendőr szeretne lenni. Vagy állatorvos. Az ötödikes már most is ügyesen fest. Kedden a nevelőszülők napja után művészettel folytatódott a gyermekvédelmi hét.

Kocsis Noémi

Fontosak és jók az intézmények a gyermekvédelemben, de a nevelőszülői hálózat érdemeit biztosan felírják az elképzelt kéménybe, ahonnan egyfolytában a tenni akarás, a segítségnyújtás füstje bodorodik erre a nagy égre felettünk. Ott vannak a nevelőszülők mindenhol: az ügyességi versenyen pókjárásban, a kiállításokon szerényen a háttérben mosolyogva - és a nem könnyű mindennapokban, sok küzdelemmel, nehézséggel. Csendesek az ő sikereik, érdemeik láthatatlanok. Hiszen ki köszöni meg, hogy egy-egy alig-felnőttet legjobb tudása szerint az életre készítenek fel? Az életre, amit nem is ők adtak. De amit esetenként sokkal színesebb szárnyú pillangóként lebbentettek fel nevelt gyermekeik előtt, mintha az édes szülő tette volna azt.

A hagyományos megyei Gyermekvédelmi napoknak tehát érthetően fontos része a nevelőszülői nap, amikor több figyelem irányulhat rájuk. A gyermekvédelmi rendszerben ellátottak hatvan százaléka ugyanis náluk nevelkedik, kap esélyt, szerető családot, bátorítást. Kedden sokéves nevelőszülői munkájuk elismeréséül három hivatásos nevelőszülőt ismertek el az Elfogadás díjjal: Egyedné Máder Anikónak, Sebestyén Józsefnénak és Südi Mihálynénak Mátrahalmi Tibor, a Fejér Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője, Deresné Tanárki Mária, a Gyermekvédelmi Központ igazgatója és Schaffer-Tóth Klára, a Nevelőszülői Hálózat szakmai vezetője adta át az elismeréseket.

Délután a központban kiállítás nyílt a nyári dégi alkotótáborban készült festményekből, valamint a telephelyeken ellátottak és a nevelők kézműves munkáiból (verset mondott a megnyitón a dégi lakóotthonba élő Som Attila és Bihari Rajmund). A gyerekeket az egykori nevelő, Szakál Antal festőművész vezette be a művészet világába - a tárlat többi képét ő ajándékozta. A gyerekek rengeteg saját munkát készítettek: ki horgolt, ki levélképet ragasztott, kis figurát gyúrt, festett, rajzolt, mások papírkivágással fejezték ki magukat. Orsós Zsanett a Kikindai úti gyermekintézményben nőtt fel, s nem művész szeretne lenni, képe mögött szégyellősen mosolyog. De a sokgyermekes családból jött lány példája bizonyíthatja: művészet és gyermekvédelem igenis összetartozhat.

 

 

Az álmok megvalósításáért

A Pannon Lapok Társasága, a Fejér Megyei Hírlap és a Dunaújvárosi Hírlap idei jótékonysági akciója a Fejér megyei gyermek- és lakásotthonokban nevelkedő gyermekek és fiatalok helyzetén, életkezdésén szeretne javítani. Kiadónk  számlaszámot nyitott a gyűjtéshez: arra buzdítjuk olvasóinkat, vegyünk részt közösen annak a nemes célnak a megvalósításában, hogy az állami gondoskodáson túl, ezek a gyerekek jobb pozícióból indulhassanak a többségi társadalmi életben, családon kívüliségük folytán ne eleve hátrányosként kezdjék felnőtt életüket. A gondoskodás mindenkinek jár, s a felelősség is közös - ezért indítottuk el múlt szombaton cikksorozatunkat, hogy annak írásain keresztül láttassuk: nem lehetetlen állami gondozásból indulva az életben boldogulni.

Számlaszám: 10300002-10583146-49020029 , közlemény: adomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!