Hírek

2012.01.17. 03:29

Száz tonnányi bűnös szemét - Illegális lerakó Kisapostagon

Dunaújváros/Kisapostag - Közel száz tonna hulladékot raktak le illegálisan több kisapostagi földtulajdonos magánbirtokán. Az építési törmelék az elbontott dunaújvárosi edzőpályáról származhat.

Szigeti Sándor

Amint arról hírt adtunk, a környéken lakók általános felháborodása ellenére napokig a helyszínen égették el az egy hektáros területen lévő, kivágott fákat, holott ez tilos.

Lapunk pedig most arról értesült, hogy az aszfaltos sportpálya és edzőpályát körbevevő kerítés építési törmelékét több kisapostagi, magántulajdonban lévő szántón rakták le illegálisan. Az érintett földtulajdonosok azonnal feljelentést tettek, a rendőrség nyomoz.

A helyszín alig pár kilométerre van Dunaújvárostól. Éppen csak elhagyjuk a város déli határában lévő körforgalmi csomópontot, amikor Kisapostag előtt jobbra, a második mezőgazdasági útra lehajtva, elénk tárul a látvány:


- Csütörtökön vettük észre a szeméthegyet. Azonnal értesítettük a tulajdonosokat, akik feljelentést tettek a rendőrségen - meséli Turóczi Erik vadász, aki elsőként szembesült az illegális hulladéklerakással.

- Az már önmagában is elképesztő dolog, hogy megszűnik egy dunaújvárosi sportpálya és a helyére áruházat építenek fel, de hogy még a szemetet is iderakják le... A fiam az ifjúsági csapatban focizik, és amikor mondta, hogy elbontják az edőpályát, nem is akartam elhinni. Most sajátos és nem várt módon visszakaptuk a pályát, de csak darabokban, akár egy kirakós játékot - mondja mélységes keserűséggel az egyik érintett földtulajdonos, Miskovicz Károly.

A látvány valóban nem hétköznapi: mintegy ötven méter hosszúságban, egy-másfél méter magasságban éktelenkedik a bontási törmelék. A tulajdonosok tizenkét teherautónyi sittet, összetört aszfaltot számoltak össze, amelynek teljes súlya becslésük szerint eléri a nyolcvan-száz tonnát.

Az már a magyar szabályozás sajátosságára jellemző, hogy ha nem kerül elő az illegális hulladéklerakás felelőse, akkor a földtulajdonosoknak kell majd gondoskodniuk az óriás-szemét elszállításáról.

Lapunknak egy szakértő elmondta: már csak azért sem érti a történteket, mert a feltört aszfaltos pálya anyaga elvileg újrahasznosítható. Használt aszfaltot több cég is vásárol fel, mert ez az útépítések során felhasználható - hangsúlyozta informátorunk.

A tulajdonosok most abban reménykednek, meglesz az elkövető. A hulladékról elvileg hulladék-nyilvántartási lapot kellett volna vezetni, és csak engedéllyel rendelkező helyen lehetett volna lerakni.

- A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a feljelentés nyomán hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt indított büntetőeljárást az ügyben. Jelenleg ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás. A kiszabható szabadságvesztés ennek a bűncselekménynek az esetében eléri a három évet - mondta el lapunknak a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Németh-Kész Mónika.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!