Hírek

2011.09.08. 02:29

Forgalmirend-változás a kis Vasmű úton: meddig tart a beszoktatás?

Ritka, hogy az ember szemtanúja lesz közlekedési balesetnek - de amellett, hogy majdnem ebbe a státuszba kerültünk, alkalmunk volt olyan emberrel beszélni, aki nap mint nap láthat veszélyhelyzeteket és baleseteket. Ott, ahol most mindenki csak néz, mint a luki nyúl... De a szabály az szabály, még ha meg is lehet azt változtatni.

Pekarek János

A forgalmirend-változással az első napon menetrendszerűen megérkezett a teljes közlekedési káosz. Akek korábban elsőbbsége volt, most alárendelt útról érkezik és fordítva, csakhogy a közlekedők erről nem vesznek tudomást.

Középkorú férfi gurul a kerékpárján a Duna-part irányából. Csaknem hanyatt esik, amikor felfedezi, hogy őt illeti meg az első áthaladás joga. Hirtelen ráeszmél, miért várakozik rá három autós, ekkor óvatosan, sűrű körbepillantgatásokkal végül átteker.

A többség azonban szokásból vezet. A kis Vasmű úton közlekedőknek elvileg át kellene engedniük a mentőállomás és a Vasmű út irányából érkező forgalmat, de ezzel a táblák dacára nem sokan törődnek. Heves dudálások, vészfékezések, ökölrázások nyomán sajátítja el a város autóstársadalma az új rendet a nyitó napon. Az újonnan kihelyezett jelzőtáblákra ráerősítő Stop! burkolatfestés még csak most készül.

- Mi lesz itt, ha megkülönböztető jelzést használó mentő érkezik?! - rezzenünk össze, mire végszóra felhangzik a sziréna jól ismert hangja.

Ez most kivételesen megteszi a hatását: jobb híján legalább mindenki félreáll az út szélére, vagy ahová tud. Félő, hogy a mentősök nem lesznek mindig ilyen szerencsések.

Az új forgalmi rend azonban nemcsak közvetlenül a kereszteződésben és környékén hozott változásokat.

A Kossuth Lajos utcában egyik napról a másikra érezhetően megnövekedett a forgalom - panaszolták lapunknak az ott élők.

- Az utca Szórád Márton út felőli végén lakom, az egyik első emeleti lakásban - mondja kutyasétáltatás közben az épület mögötti parkban Vincze Gyuláné tegnap kora délután. - Bizony, hogy pillanatok alatt erősen megnőtt a forgalom, ami eddig sem volt kicsi! Főleg a reggeli órákban. A meleg miatt nem tudjuk csukva tartani az utcára néző ablakokat, de legalább a redőnyöket leeresztjük: az viszont alig szűr ki valamit a zajból. Mit tehetünk? Megpróbáljuk elviselni az elviselhetetlent...

- Hadd legyen már meg a mentőknek az az előjoguk, hogy stoptáblával védett útra fordulhatnak ki! - veszi védelmébe a változtatások talán legnagyobb vihart kavart részét Hegedűs István, aki a tűzoltók, rendőrök munkájának abszolút elsőbbségét is hangsúlyozza a mentőké mellett. Igaz, tőle ez nem is meglepő, hiszen a nyugdíjas férfiú huszonöt évig rendőrségi helyszínelő volt. - Ezt a kis Vasmű úti változtatást már régen meg kellett volna csinálni!

- Úgy látom, senkinek sincs fogalma sem arról, mi a helyzet: mindenki csak les, mint a luki nyúl - vonja meg a mérleget karnyújtásnyi távolságból a Kossuth utcai nyilvános vécé kezelője, Prieger Lajosné, Emma. - Jobban kéne figyelni: rengeteg koccanást láttam már itt!Jobban kéne figyelni: rengeteg koccanást láttam...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!