Hírek

2011.08.08. 02:29

A halban nem ismertek tréfát! Halléfőzőbajnokok csaptak össze

Vikidál Gyula sörös-köménymagos halászleve, a bajai és a szegedi iskola hívei csaptak össze a XIII. Kisapostagi Halléfőző Fesztiválon. Egy Fradi-Újpest örökrangadó semmi ahhoz képest, amilyen vitákat a halászléfőzés, mint nemzeti ügy generál. Ám egy dologban egyetértettek a versenyzők: ha a hal úszni akar, emelni kell a poharat!

Szigeti Sándor

A Kisapostagért Baráti Társaság sátránál halléfőző versenyhez képest némiképpen meglepő módon egy egészben füstölt első sonka fogad, ami a múlt évi közös disznótorról maradt meg:

- Baráti társaság vagyunk, de a halászlében nem ismerünk tréfát! Négy bográcsban főznek a tagok, házon belül is roppant komoly verseny folyik - jelenti ki büszkén Farkas Kálmán.

A baráti kör elnökét, Agárdi György urat arról faggatjuk, milyen is hagyományos kisapostagi hallé:

- Bár a halászatnak komoly hagyományai vannak a településen, nem mindig akadt nagy zsákmány a halászok hálójába. Éppen ezért megtörtént, hogy kisebb halakból főztek egy sűrű alaplevet, amit aztán bajaiasan, tésztával fogyasztottak - meséli Agárdi György.

- Paksnál van a határvonal! Pakstól délre bajaiasan, alaplé nélkül készül a halászlé, északra pedig szűrve, passzírozva. Egyszer a bajai fesztiválon főztünk passzírozott halászlevet. A helyiek körbeálltak, hogy mit művelünk, de végül megkóstolták, és ízlett nekik - mondja Vajda Tibor.

Az Egyszerűen Béláim! csapat séfjétől arról is érdeklődünk, hogy valóban ki kell-e venni a ponty keserűfogát:

- A keserű íz csak az Unicumban jó! - kiált fel egyöntetűen a társaság.

Kisapostagra eljött a szomszédvár, Baracs regnáló halászléfőző bajnok-párosa, Fekete Attila és Sőregi József is:

- A halászlébe nem az ember szívét-lelkét kell beletenni, hanem azt, ami belevaló. Mi például először házi disznózsíron lecsós alapot készítünk, ami a szegedi változathoz áll a legközelebb - árulja el Fekete Attila sikerük titkát.

És amikor már azt hittük, hogy nem tudnak újat mondani a halászléfőzéssel kapcsolatban, megjelent a nap sztárfellépője, Vikidál Gyula, aki mint kiderült, Pilisszentivánon horgászegyesületi tag. Mindjárt meg is kérdeztük:

- Az elején egy kis sárgarépát is teszek bele, hogy szebb legyen a színe. Ha pedig azt szeretném, hogy még selymesebbé váljon a lé állaga, akkor hozzáadok egy pohár száraz fehér bort. Előfordult már az is, hogy valamilyen igazán keserű, leginkább pilzeni típusú sörrel gazdagítottam a levet. A végén pedig szoktam még beletenni egy kis köménymagot - mondja a művész úr rezzenéstelen arrcal.

Az országos hírű dunaújvárosi Parázs-Varázs grillparty ötszörös bajnok szakács-fenoménje szerint éppen itt kezdődnek a problémák:

- Elképesztő, hogy mennyire elfajzottak a halászléfőzési technikák! Hallottam már, hogy valaki egész borsot, vegetát meg babérlevelet tesz bele! Az igazi halászlé húsz perc alatt elkészül és csak hal, hagyma, só, víz és pirospaprika van benne. Ikrával és haltejjel gazdagon, a halhússal felesen kell tálalni - szögezi le ellentmondást nem tűrően Vajda Attila, akinek a kezében meghökkentő módon méretes fakanalat látunk:

- Nem keverem a halászlét, csupán felveszem az aljáról a halat, ugyanis a halászlé is oda tud kapni - jegyzi meg.

A Forgószél csapatánál nyugodtabb vizekre érünk:

- Tizenöt fős baráti társaság vagyunk, rendszeresen eljárunk főzőversenyekre, hogy jól szórakozzunk. A csapatnak van virágkötő-dekoratőr tagja, aki az asztal díszítéséért felel, és van süteményfelelős is, hiszen az édességet mindenki szereti. Pásztor Lajos a főszakácsunk. Legutóbb a balaton-felvidéki Rádpusztáról tértünk haza különdíjjal, amit a szürkemarhából készült pörköltünkkel érdemeltünk ki - mondja Forgó Istvánné.

A tizenharmadik kisapostagi halléfőző fesztiválon az önkormányzat színeit Nagy Péter képviselte, aki ezüstérmet szerzett az országos halászléfőző bajnokságon. Amikor megpillantjuk mélyvörös színben pompázó levét, kérdezzük, mitől nyeri el ezt az árnyalatot a halászlé:

- Két hódfarkú cserepet tettem a kondér oldalába - mondja nevetve, aztán bevallja, hogy a speciális házi pirospaprika a valódi ok.

Délre elkészültek a mesterművek és megkezdődött a jókedélyű falatozás. - Kilátszik a ponty háta a tányérodban! A hal úszni akar, koccintanunk kell! - javasolja buzgón az egyik vendég. És ebben speciel mindenki egyetértett.

A Forgószél csapatánál nyugodtabb vizekre érünk:

- Tizenöt fős baráti társaság vagyunk, rendszeresen eljárunk főzőversenyekre, hogy jól szórakozzunk. A csapatnak van virágkötő-dekoratőr tagja, aki az asztal díszítéséért felel, és van süteményfelelős is, hiszen az édességet mindenki szereti. Pásztor Lajos a főszakácsunk. Legutóbb a balaton-felvidéki Rádpusztáról tértünk haza különdíjjal, amit a szürkemarhából készült pörköltünkkel érdemeltünk ki - mondja Forgó Istvánné.

A tizenharmadik kisapostagi halléfőző fesztiválon az önkormányzat színeit Nagy Péter képviselte, aki ezüstérmet szerzett az országos halászléfőző bajnokságon. Amikor megpillantjuk mélyvörös színben pompázó levét, kérdezzük, mitől nyeri el ezt az árnyalatot a halászlé:

- Két hódfarkú cserepet tettem a kondér oldalába - mondja nevetve, aztán bevallja, hogy a speciális házi pirospaprika a valódi ok.

Délre elkészültek a mesterművek és megkezdődött a jókedélyű falatozás. - Kilátszik a ponty háta a tányérodban! A hal úszni akar, koccintanunk kell! - javasolja buzgón az egyik vendég. És ebben speciel mindenki egyetértett.

- Tizenöt fős baráti társaság vagyunk, rendszeresen eljárunk főzőversenyekre, hogy jól szórakozzunk. A csapatnak van virágkötő-dekoratőr tagja, aki az asztal díszítéséért felel, és van süteményfelelős is, hiszen az édességet mindenki szereti. Pásztor Lajos a főszakácsunk. Legutóbb a balaton-felvidéki Rádpusztáról tértünk haza különdíjjal, amit a szürkemarhából készült pörköltünkkel érdemeltünk ki - mondja Forgó Istvánné.

A tizenharmadik kisapostagi halléfőző fesztiválon az önkormányzat színeit Nagy Péter képviselte, aki ezüstérmet szerzett az országos halászléfőző bajnokságon. Amikor megpillantjuk mélyvörös színben pompázó levét, kérdezzük, mitől nyeri el ezt az árnyalatot a halászlé:

- Két hódfarkú cserepet tettem a kondér oldalába - mondja nevetve, aztán bevallja, hogy a speciális házi pirospaprika a valódi ok.

Délre elkészültek a mesterművek és megkezdődött a jókedélyű falatozás. - Kilátszik a ponty háta a tányérodban! A hal úszni akar, koccintanunk kell! - javasolja buzgón az egyik vendég. És ebben speciel mindenki egyetértett.

- Tizenöt fős baráti társaság vagyunk, rendszeresen eljárunk főzőversenyekre, hogy jól szórakozzunk. A csapatnak van virágkötő-dekoratőr tagja, aki az asztal díszítéséért felel, és van süteményfelelős is, hiszen az édességet mindenki szereti. Pásztor Lajos a főszakácsunk. Legutóbb a balaton-felvidéki Rádpusztáról tértünk haza különdíjjal, amit a szürkemarhából készült pörköltünkkel érdemeltünk ki - mondja Forgó Istvánné.

A tizenharmadik kisapostagi halléfőző fesztiválon az önkormányzat színeit Nagy Péter képviselte, aki ezüstérmet szerzett az országos halászléfőző bajnokságon. Amikor megpillantjuk mélyvörös színben pompázó levét, kérdezzük, mitől nyeri el ezt az árnyalatot a halászlé:

- Két hódfarkú cserepet tettem a kondér oldalába - mondja nevetve, aztán bevallja, hogy a speciális házi pirospaprika a valódi ok.

Délre elkészültek a mesterművek és megkezdődött a jókedélyű falatozás. - Kilátszik a ponty háta a tányérodban! A hal úszni akar, koccintanunk kell! - javasolja buzgón az egyik vendég. És ebben speciel mindenki egyetértett.

A tizenharmadik kisapostagi halléfőző fesztiválon az önkormányzat színeit Nagy Péter képviselte, aki ezüstérmet szerzett az országos halászléfőző bajnokságon. Amikor megpillantjuk mélyvörös színben pompázó levét, kérdezzük, mitől nyeri el ezt az árnyalatot a halászlé:

- Két hódfarkú cserepet tettem a kondér oldalába - mondja nevetve, aztán bevallja, hogy a speciális házi pirospaprika a valódi ok.

Délre elkészültek a mesterművek és megkezdődött a jókedélyű falatozás. - Kilátszik a ponty háta a tányérodban! A hal úszni akar, koccintanunk kell! - javasolja buzgón az egyik vendég. És ebben speciel mindenki egyetértett.

A tizenharmadik kisapostagi halléfőző fesztiválon az önkormányzat színeit Nagy Péter képviselte, aki ezüstérmet szerzett az országos halászléfőző bajnokságon. Amikor megpillantjuk mélyvörös színben pompázó levét, kérdezzük, mitől nyeri el ezt az árnyalatot a halászlé:

- Két hódfarkú cserepet tettem a kondér oldalába - mondja nevetve, aztán bevallja, hogy a speciális házi pirospaprika a valódi ok.

Délre elkészültek a mesterművek és megkezdődött a jókedélyű falatozás. - Kilátszik a ponty háta a tányérodban! A hal úszni akar, koccintanunk kell! - javasolja buzgón az egyik vendég. És ebben speciel mindenki egyetértett.

- Két hódfarkú cserepet tettem a kondér oldalába - mondja nevetve, aztán bevallja, hogy a speciális házi pirospaprika a valódi ok.

Délre elkészültek a mesterművek és megkezdődött a jókedélyű falatozás. - Kilátszik a ponty háta a tányérodban! A hal úszni akar, koccintanunk kell! - javasolja buzgón az egyik vendég. És ebben speciel mindenki egyetértett.

- Két hódfarkú cserepet tettem a kondér oldalába - mondja nevetve, aztán bevallja, hogy a speciális házi pirospaprika a valódi ok.

Délre elkészültek a mesterművek és megkezdődött a jókedélyű falatozás. - Kilátszik a ponty háta a tányérodban! A hal úszni akar, koccintanunk kell! - javasolja buzgón az egyik vendég. És ebben speciel mindenki egyetértett.

Délre elkészültek a mesterművek és megkezdődött a jókedélyű falatozás. - Kilátszik a ponty háta a tányérodban! A hal úszni akar, koccintanunk kell! - javasolja buzgón az egyik vendég. És ebben speciel mindenki egyetértett.

Délre elkészültek a mesterművek és megkezdődött a jókedélyű falatozás. - Kilátszik a ponty háta a tányérodban! A hal úszni akar, koccintanunk kell! - javasolja buzgón az egyik vendég. És ebben speciel mindenki egyetértett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!