Hírek

2011.06.23. 08:15

Költöznek az iskolák: közel egymillióba kerül az áthurcolkodás

Dunaújváros - Az intézményátszervezéssel kapcsolatos döntéssorozat vége felé tart a közgyűlés. A csütörtöki ülésen már a költségekről, az összevont iskolákban dolgozókról, osztályokról lesz szó.

Körmendi Erzsébet

A szükséges átköltöztetéseket még a nyáron le kell bonyolítani, a szakemberek már ki is számolták, mennyibe fog ez kerülni. A Szórádra hat napot terveztek két tehergépkocsival, négy rakodóval - a legolcsóbb ajánlat szerint az átszállíttatás nagyjából 595 ezer, a használhatatlan eszközök, hulladékok elvitele további 155 ezer forintos költséget jelent.

Az Arany iskola felesleges bútorainak és berendezéseinek fuvarjához három darab öt köbméteres konténer kell, ami összesen 166 ezer forint. A Logopédiai Intézet áthelyezése a Mórába nagyjából 57 ezer forintot tesz ki, a három intézmény költöztetési összköltsége így 973 ezer 800 forint. Ezt kell jóváhagynia a közgyűlésnek ma.

Az Arany esetében további hárommillió forintos igény is felmerült, ugyanis a zavartalan tanítás érdekében a szabadidőszárny átalakítása szükséges: le kell bontani a meglévő klímát és újra kell telepíteni a számítógépes teremhez, a volt Kőrösi riasztórendszerét le kell választani, szakaszolni kell a fűtést, az elektromos és vízhálózatot, valamint tanteremmé kell átalakítani a Kőrösi könyvtárát, át kell költöztetni az informatika termet, padlót javítani, pótolni.

Azt is meg kel határoznia a közgyűlésnek most, hogy hány alkalmazott foglalkoztatását, és hány osztály indítását finanszírozza az átszervezett intézményekben. A Dózsa iskola esetében 37 osztály szerepel a határozati javaslatban - abból 15 iskolaotthonos rendszerű -, továbbá három napközis és két tanulószobai csoport van a tervekben. Az Arany iskola szerényebb keretek között, 28 osztállyal - közülül 13 iskolaotthonos -, valamint egy tanulószobai csoporttal működhet.


A Móricz 16 osztályt, nyolc napközis és egy tanulószobai csoportot indíthat, a Petőfiben 35 vagy 34 osztály kezdhet szeptembertől, attól függően, hogy a közgyűlés melyik változatot hagyja jóvá. A Vasvári esetében 23 osztály - ebből két iskolaotthonos - van a határozati javaslatban, a Móra pedig 13 tanulócsoport finanszírozását kérte az önkormányzattól.


Középiskolai Osztályok 

● A Bánkiban, a Dunaferrben, a Hildben, a Kereskedelmiben, a Lorántffyban, a Rostiban, a Rudasban, valamint a Széchenyiben indítandó osztályok számáról is ma dönt a közgyűlés.
● A helyi középiskolákban június 27-29 között lesz a beíratkozás, akkor dől el, hogy a felvettekhez képest hányan kezdik ott a tanévet.
● A gimnáziumi, szakközépiskolai, szakiskolai osztály indításának végleges engedélyét akkor adják ki, ha az adott iskola 9. évfolyamán a tanulók száma eléri a törvény által meghatározott maximális osztálylétszám 90 százalékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!