Hírek

2011.05.20. 08:25

Szepesi: Lemondtam a tiszteletdíjról!

Dunaújváros - Új költségvetési intézményt alapított az önkormányzat a kórház működtetésére. A járó- és fekvőbeteg-ellátással kapcsolatban fontos döntések születtek tegnap.

Körmendi Erzsébet

A Jobbik, valamint az LMP képviselőjéből komoly ellenérzéseket váltott ki a javaslat, amely önkormányzati ingatlanok forgalomképessé nyilvánítását szolgálta. A K20 év múlva nem lesz színházunk felvetésére Cserna Gábor polgármester válasza a következő volt: Az Erstével folytatott tárgyalások célja a költségvetés helyrebillentése, a bankoknak vannak követeléseik, ám ezek nem azt jelentik, hogy elveszítjük a színházat. Cserni Béla hozzátette: az önkormányzati rendszer működőképessé alakításán dolgoznak. Az LMP-s Szabó Zsolt is hozzászólt a politikai felelősség kérdéséhez. Szerinte a szocialisták és a fideszesek, kéz a kézben a civilekkel juttatták ide a várost. Megkérdezte, hogyan lehet legitim az a testület, amelynek tagjai közül korábban többen szavazatukkal járultak hozzá a jelen helyzethez.

A polgármester válaszában visszautalt a 2006-os választások utánra, amikor egyik párt sem szerzett többséget. A közgyűlés összetételéből fakadóan szavazati patthelyzet alakult volna ki, és működésképtelenné válik a város, ha nem döntenek úgy a nagy frakciók, hogy egyeztetnek várostratégiai ügyekben és fontos kérdésekben. Mert a városra tettünk esküt , mondta Cserna Gábor. Nem az LMP-nek, a Fidesznek, az MSZP-nek kell megfelelni, hanem annak a több mint 40 ezer embernek, akik itt szeretnének élni, illetve élvezni szeretnék a szociális létesítményeket, tette hozzá Szepesi Attila gazdasági és stratégiai alpolgármester, majd tisztelettel kérte a képviselőket, Mellőzzük a politikai lövöldözést - kössünk fegyverszünetet!

A hozzászólások után két ingatlant, a Bartók színházat, és a Szórád iskola ingatlanát minősítetté forgalomképessé a képviselők. Elfogadta az MMK Kft., a Média Duna Invest Kft., valamint a Dunaújvárosi Kistérségi Turisztikai Nonprofit Kft. 2010. évi beszámolóját.

A kórház működtetését új alapokra helyezte a közgyűlés azzal, hogy költségvetési intézményként működik a jövőben. A Szent Pantaleon Kórház Nonprofit Kft.-vel felmondják a szerződést, és végelszámolással megszüntetik a kft.-t. Az új intézmény alapító okiratának és SZMSZ-ének elfogadása után dr. Mészáros Lajos lapunk kérdésére válaszolva elmondta, a működés és a dolgozók szempontjából egyaránt kedvező a döntés. Az utóbbiakkal kezdve: a munkavállalók közalkalmazottak lesznek, így őket is eleve megilletik a juttatások, amelyeket eddig a gazdasági társaságnak kellett kigazdálkodnia. Újraköthetik a beszállítói szerződéseket - kölcsönös előnyökre törekedve. Lényeges továbbá, hogy a szaktárca elképzelései közintézményekre vannak kidolgozva, ezért eddig sok mindenből kimaradt a kórház - tehát gazdasági szempontból is komoly előnyt jelent a működési forma váltása - tette hozzá Mészáros Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!