Hírek

2011.04.06. 09:39

Közterületi alkoholproblémák: razziák Dunaújvárosban

Dunaújváros - Több száz, sőt, több ezer dunaújvárosi lakos életét keserítik meg azok, akik utcán, parkokban, lakások ablakai alatt fogyasztanak szeszesitalt Dunaújvárosban. A következő hónapokban fokozott ellenőrzésre számíthatnak az utcán italozók. Az első razzia kedden volt. Lapunk elkísérte városi körútjukon a közterület- felügyelőket.

Szigeti Sándor

Bár a bolt előtt ezúttal senki nem italozik, egy fiatalember éppen két üres sörösüveget hoz vissza, megkérdezzük tőle, mit tud az itteni állapotokról:

- Az emberek azért járnak ilyen helyekre sörért, mert sokkal olcsóbban megkapják, mint a kocsmákban. Itt száz-száztíz forintért megvehetem, a kocsmában kétszázötven forint körül van egy korsó sör. Amíg sok ember hatvan-hetvenezer forintot visz haza, addig nem kell azon csodálkozni, hogy működik a boltok előtti ivás - mondja Laskovics Szilárd.

- Nem tagadom, az ismerőseimmel mi is gyakran jövünk ide munka után. Útbaesik, közel van és olcsó - magyarázza a fiatalember.

Egy másik klasszikus helyszínen , a Lidl áruház melletti ital- és dohánykereskedésben tizennégy éve dolgozik eladóként Cseri Ilona Edit. Azt mondja, tehetetlenek a jelenséggel szemben:

- Rájuk szólunk egyszer, kétszer, sokszor. De nem szólhatunk rájuk minden nap, minden órában. Annyit sikerült elérnünk, hogy legalább nem közvetlenül az üzlet előtt isznak - mondja a hölgy.

A lakóknak viszont éppen ezzel van baja. Itt is ugyanaz a helyzet: szemetes a környék.

Több lakót is megkértünk, mondja el a véleményét: ám az emberek nem szívesen nyilatkoznak. Azt mondják, többször is kaptak már fenyegetést az italozóktól, így nem keresik maguknak a bajt.

A Derkovits utca 4-es és 14-es társasháza is ezeket a problémákat nyögi. (Egyik olvasónk levélben fordult szerkesztőségünkhöz, a levelet az alsó, keretes anyagunkban olvashatják.) Az itteni két zöldségüzletben nem csak a primőr árut keresik, kelendőek a szeszesitalok is.

- Itt lakom az első emeletem. A konyhaablakom éppen idenéz, naponta végig kell hallgatnom, ami a lépcsőházi átjáróban zajlik - mondja Dericsné Hadnagy Zsuzsanna.

- Főzés közben, amennyire csak lehet, felhangosítom a rádiót, hogy ne halljam lentről a hőzöngést. Kemény büntetés kellene, nincs más megoldás - hangsúlyozza a hölgy, aki éppen krumplit vásárolni tért be az említett boltba.

- Itt a büntetés sem ér már semmit. Az én férjem rendőr. Amikor múltkor kint volt intézkedni, és kiszabta a bírságot, annyit mondtak az érintettek: nagy ívben tesznek rá, holnap is visszajönnek - mondta egy másik hölgy.

Nem sokkal arrébb, a Margaréta óvodával szemközt működik egy másik vegyesbolt. Innen is hasonló esetekről érkeztek hírek. Sokan a gyerekeket féltik, hiszen az óvoda udvara csak néhány méterre van az üzlettől:

- Előfordult, hogy a rendőrség is alig tudta elhajtani őket. Nem állítom, hogy nem történnek ilyen esetek, de egyre ritkábbak. Azt pedig határozottan cáfolom, hogy itt rendszeresen dáridó lenne - hangsúlyozza Romhányi Anita, a bolt tulajdonosa.

- Azokkal nincs is baj, akik a környéken lakva itt veszik meg az üveg sörüket. A többieket pedig megkérjük, ne a bolt előtt fogyasszanak. Mi egyebet tehetnénk még? - kérdezi a hölgy.

- Van itt más probléma is. Az sem normális, hogy a padokra békésen kiülőket zacskós vízbombákkal dobálták meg az emeletről. Akkor ezt is legyenek szívesek megírni - mondta Romhányi Anita.

Több érintett üzletben is elmondták: a vásárlót ki kell szolgálni, a hölgy eladók pedig megjegyezték: ha erélyesebben fellépnének e vásárlói körrel szemben, nem biztos, hogy szívesen indulnának el este egyedül hazafelé.

És jegyezzük meg azt is: ezek a napi rendszerességgel visszatérő vásárlók hozzájárulnak a boltok forgalmához, márpedig egyik üzlet sem a maga ellensége.

- Ha kifizetik az üvegbetétet és egy sarokkal arrébb inni kezdenek, mit csináljak? Előfordult már, hogy leüvöltötték a fejemet - mesélte lapunknak egy másik eladó.

A keddi razzia során a közterület-felügyelők nem tudtak bírságot kiszabni. Az érintettek jól ismerik már a felügyelet sötétkék színű autóját, ahogy feltűnik, leteszik a kezükből a sörös és boros flaskákat. A gazdátlan szeszes italokat ezután jobb híján kiöntik a felügyelők. Ilyen estekben egyebet nem igazán tehetnek.

- Rendkívül nehéz a bizonyítás. Tulajdonképpen videófelvételre volna szükség, hogy bizonyítsuk, nyitott sörösüveggel, sörösdobozzal a kézben közterületen folyt az alkoholfogyasztás - mondta el lapunknak Kovács Zoltán, közterület-felügyelő.


Pásti Norbert, a közterület-felügyelet csoportvezetője azt mondja: húsz-harminc esetből nagyjából egyszer tudnak bírságot kiszabni:

- Még több ellenőrzésre van szükség, és próbálunk is ennek eleget tenni. Egészen szeptemberig folyamatosak lesznek az újabb akciók. Mostanra annyit sikerült elérnünk, hogy az emberekben tudatosult, szabálysértést követnek el, ha közterületen fogyasztanak alkoholt. Az újabb ellenőrzéseknek egészen biztosan lesz visszatartó ereje - hangsúlyozta Pásti Nobert.

Levél a Dózsa kettőből

Már nem tudom, hány helyen fordultam meg az alábbi problémával. A Dózsa II. városrészben lakom, ahol nyilvános kocsma üzemel a házunk tövében. A pult a panel szerves része. Az itt italozó alkoholisták bandáznak a ház tövében, itt szemetelnek, és természetesen a sör jótékony hatását is ide ürítik ki. Most zajlik a ház szigetelése és rendbetétele, de kérdem én, minek?! Volt itt már rendőr büntetni, de ez nem az ő feladatuk, hanem a közterületeseké. Ez itt az otthonunk, a lakókörnyezetünk, ami h.gyszagú, szemetes és borzalmas látványt nyújt. Itt már kevés a figyelmeztetés, elvégre már voltak büntetések, de ugyanúgy csinálják. Komolyabb, és a legmagasabb büntetést nekik, így talán elszoknak innen. Persze lehet azzal dobálózni, hogy az üzlet a hibás, amelyik árulja, de szerintem egy felnőtt ember el tudja dönteni, mi helyes és mi nem. Az üzlet megtett minden lépést a megelőzésre és ennek az anomáliának a kiszorítására, de sajnos az alkohol tényleg butít.

Egy olvasó


Szerintem - Újságírói jegyzet

Cukrászdának álcázott kocsma felett nőttem fel. (Váci I.). Forróbb augusztusi estéken azért az sem volt ajándék, amikor a sörkórus kísérte lefekvéshez a tévémacit, de maradandó fejlődési rendellenességet nem okoztak a nyári hónapok városrészi októberfesztjei. Persze anno még az utcán ivásnak is volt valami kultúrája, egyfajta elvárt közösségi minimum. A padon lógó, kiskörtét próbálgató tizenévesek nem anyázták le egyből a félve kitekintgető nénikéket, a sokadik üvöltéstől feldühödött lakók pedig nem támadtak „vizes bombával” a térsörözőkre. Aranykor – sírhatnánk vissza, de azért valljuk be: sokan rohadtul utálták azt is. Okkal, joggal. Megoldás azonban a szorgalmazott tiltáscunami sem lesz. Sokaknak életviteli alap a napvégi (közbeni) kortyolás, és amíg ezt nem tehetik meg viszonylag zárt térben, kulturáltan – kellő anyagiak híján: addig marad a utcán a kocsmazaj.

Szabó Szabolcs  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!