Hírek

2011.02.21. 06:29

Levadászott gépkocsielkötők

Az autólopás biztos kereseti forrás lehet, ha a szervezet jól működik. Csakhogy van több másik szervezet is, amely azért dolgozik - önként is -, hogy a kocsitolvajlás ne lehessen jól jövedelmező megélhetési forrás. Az autóvadászok szabad idejükben ülnek az utak mentén, a kamera leolvassa a rendszámot, rögtön kiderül, sáros az autó vagy sem.

Dunaújvárosi Hírlap

 

A Zsaru-CAR (Civil Autókereső Rendszer) programot az Autótulajdonosok Országos Érdekvédelmi Egyesülete (AOÉE) indította még 2000-ben. A kezdeményezés célja elsősorban a lopott autók megtalálása volt, rendszámfelismerő rendszer segítségével. A kezdeményezés sikeres, mára már számos ilyen csapat rója az utakat, sáros kocsik után kutatva rendeznek autóvadász versenyeket. Dunaújvárosban 2004 óta működik az autóvadász különítmény, amelyben rendőrök, polgárőrök, bv-alkalmazottak is részt vesznek. A csapat a megalakulása óta nagyon eredményes, szinte nincsen olyan vadászat, ahol ne a legjobbak között végeznének, a felderítési számok alapján. Ugyanis egy-egy akcióban az ország minden pontjáról érkeznek egységek, így például Dunaújváros esetében szinte nem volt olyan pont és hely - még a parkolók is - ahol ne futott volna bele valaki legalább egyszer egy lekérdezésbe. A rendszert Sánta László, AOÉE korábbi elnöke találta ki - rendszeresen megfordul az újvárosiak szervezte vadászatokon -, korábbi civil autója egyik érdekessége volt, hogy a megtalált járműveket egy-egy strigula jelezte a kocsi oldalán, a második világháborúban hasonlóképp számolták a pilóták a lelőtt ellenséges gépeket. Ő egymaga ezernél is több lopott autót talált meg, és adott vissza tulajdonosának.

Sánta úr ma már az ORFK-n belül végzi tevékenységét, emellett a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület tagja is.

- A rendszer nagy előnye, hogy úgy ellenőrizhető egy nap alatt akár több tízezer autó is, hogy ehhez nem kell megállítani senkit. S gondoljunk bele, egy rendőr a hagyományos módon mennyi idő alatt vizsgál át ennyi járművet. Ráadásul itt tényleg csak azokkal foglalkoznak, akiknél jelez a rendszer. Természetesen, ha valami probléma van, akkor a területileg illetékes rendőrkapitányság járőrei megállítják az autót, ugyanis a rendszer tévedhet, ezért kell minden esetben a rendőri intézkedés is. Szintén nagy előny, hogy a berendezést bármilyen autóban lehet használni, csak annyi a feltétel, hogy szivargyújtó legyen benne. Kezelheti civil, vagy polgárőr is, de minden esetben kell mellettük lennie egy olyan személynek, aki jogosult saját kóddal és jelszóval belépni a központi adatbázisba. A lekérdezéseket pedig nyilvántartják - fogalmazott Sánta László.

A rendszer a kamera által felvett rendszám alapján hanggal is közli az autó típusát és színét, de a képernyőn ennél sokkal több adat megjelenik, például az is, ha lízingcsalás miatt körözik, de azt is tudják, ha a tulajdonost keresik valamiért a hatóságok. A legnagyobb siker az, amikor az örömóda csendül fel, ugyanis a rendszer ezzel jelzi a lopott autót, míg más szabálytalanság esetén csak piros lesz a képernyő.

Csütörtökön és pénteken ismét vadászatot rendeztek, amelyen Kertes József és Hegedűs László dunaújvárosi városvédő polgárőr vett részt. A környéken Adonyban is van rendszámleolvasó, de Szabadhidvégen is beszállnak a település polgárőrei az autóvadászatba.

Tavalyi adatok közt szemezgetve érdekességeket lehet felfedezni. A novemberi, Csepel szigeti vadászaton nyolc óra leforgása alatt 28 975 autót ellenőriztek, tizenegy hitelsértő volt a vezetők köztük, negyven kocsi lejárt műszakival közlekedett, hat fantomautó miatt a vámosokhoz fordult a rendőrség, egy autót bűncselekmény miatt vontak ellenőrzés alá.

Hasonlóan tanulságos olvasmány az autóvadászokkal kapcsolatos vélemények sora. Az egyik hozzászóló javasolja, hogy ne csak a nagyobb városokban, a kis falvakban is vadásszanak. A másik kérdi, nem lehetne-e naponta lefülelni azokat, akik mások javait lopkodják? A kamerát civil is kezelheti, de a rendőr az, aki intézkedhet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!