Hírek

2010.01.04. 06:27

Katasztrofális évet zártak a dunaújvárosi termelők

Dunaújváros - Katasztrofális évet zártak tavaly a dunaújvárosi termelők. A búza, a kukorica és napraforgó is csak veszteséget hozott. Az őszi vetések egy részét pedig ki kell tárcsázni tavasszal. Egy liter tej előállítása nyolcvan forintba kerül, de hatvanért veszik csak át

Szigeti Sándor

- Az egész azzal kezdődött, hogy harminc százalékkal drágult a műtrágya az elmúlt év elején. Aztán tavasszal komoly szárazság érkezett. Dunaújváros környékén két hónapig egy csöpp eső nem esett. Ráadásul mindez éppen május-június hónapban történt, amikor legjobban kellett volna fejlődniük a növényeknek - mondta lapunknak Márkli János.

Egy ilyen évkezdet után nem meglepő, hogy a termésátlagok messze elmaradtak a várakozásoktól. Annál furcsább volt viszont, hogy az árak a csekély mennyiségű árpa és búza dacára is csökkenni kezdtek. Ám ennek is megvolt a magyarázata:

- A magyarországi állatállomány is jelentősen lecsökkent. Sokan felhagytak a sertés- vagy a szarvasmarhatenyésztéssel, mert egyszerűen nem volt gazdaságos. Amíg hatvan forint egy liter tej átvételi ára, nincs min csodálkozni, hiszen az önköltségi ár nyolcvan forint. Magyarán egy liter tejen húsz forintot vesztenek a termelők - ad betekintést a magyar agrárpiac különös állapotába Márkli úr.

Az alacsony árak másik oka, hogy velünk ellentétben Ausztriában, Németországban, sőt Olaszországban is jó volt a termés, nehezebben lehetett külföldön értékesíteni a magyar gabonát.

Az aratási szezon lejárta után az ősz sem hozott változást. A Dunaújváros környékén termesztett kukorica csövei kisebbek maradtak, nem gyarapodtak rendesen, hiába öntözték több helyütt is a földeket. A hat és fél tonnás hektáronkénti átlag már jónak számított. A probléma csak az volt, hogy hektáranként legalább nyolc tonnás termésátlagra lett volna szükség ahhoz, hogy nulszalldósra kijöjjön a kukorica. Egy hektáron húsz-harmincezer forintot veszítettek a gazdálkodók.

És végül még egy fontos dolog. A katasztrofális tavalyi év rányomja a bélyegét az ideire. Hogy miként? Például hogy kevesebb pénz marad a földek előkészítésére, ami az idei termésen éreztetheti a hatását. Az őszi vetések egy részét tavasszal pedig ki kell tárcsázni, ugyanis például az őszi káposztarepce a kevés csapadék miatt nem kelt ki.

Az egyetlen jó hírt a végére hagytuk. A műtrágyaárak idén csökkenhetnek, a gyártók ugyanis egyre nehezebben találnak vevőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!