Hírek

2009.08.05. 05:55

Kattanj rá, nagyi, ne tétovázz! - tanulni sosem késő

A Dunamenti Regionális Népfőiskola kihagyhatatlan ajánlatokkal bombázza a holtig tartó tanulás híveit. Az internet rejtelmeibe avatja be a vállalkozó szellemű nagypapákat, nagymamákat. A netképzés kiterjed munkavállalókra, a munkát keresőkre is. A tanfolyam ingyenes - az iskola pályázati támogatásból finanszírozza az oktatást.

Körmendi Erzsébet

Ráth Tiborné megdöntötte az eddigi korhatár rekordot: a népfőiskola tanfolyamára beíratkozása óta a hetvenéves hallgató már nem újdonság. A rácalmási nagymama idén ünnepli a nyolcvanadik születésnapját.

- Laboros voltam a nyugdíjazás előtt, az írógépet sem használtam soha - meséli Éva. - Aztán a lányom megajándékozott egy számítógéppel. Verseket írok, azt mondta, így legalább magam gépelhetem be a költeményeimet. Próbálkoztam, de nekem hottentotta volt a gép nyelvezete. A gyerekek pikk-pakk mutogattak, ha kérdeztem valamit, követni sem tudtam amit csináltak, olyan gyorsan járt a kezük a billentyűzeten. Aztán vettem nyomtatót, előfizettem az internetre, hogy teljes legyen a káosz a fejemben. Talán most sikerül kicsit rendet tennem.

A netes tanfolyamok Király Zoltán szakmai munkáját dícsérik. A főiskolai docens a rendszergazdája a népfőiskolának, és kollégáival karöltve nagy türelemmel magyaráz a hallgatóknak. Ráthné Évike hozzáteszi: kávéval, vízzel is megkínál bennünket... A tematikát az élethez igazította a vezető. A harminc év feletti dolgozóknak Hasznos esték elnevezéssel, ugyanezen korosztály munkát keresőinek Támaszpont néven indított netkurzusokat. Az ötvenöt felettiek az Ezüst napok -ra jelentkezhettek.

A népfőiskola pályázott az E-Magyarország netre kész programjára, és nyolc millió forint támogatást nyert, amihez az intézmény 880 ezer forintot tesz hozzá - ezért ingyenes a hallgatóknak ez a harmincórás alapozás. Ráth Tiborné régen a billentyűzettel is hadilábon állt, sőt, néha még most is hatalmasat sikít örömében, amikor megtalálja a keresett betűt. Ám elszántan próbálkozik, ahogyan a teremben ülő társai is - csoportjának legtöbb tagja rácalmási.

Összesen 192 hallgatója van a programnak, amely több városkörnyéki településre kiterjed, kiscsoportos (nagyjából húszas létszámú) foglalkozásokból áll a képzés. A baracsiak helyben tanulnak - nem akartak utazni -, ezért az iskola számítástechnikai termében bűvölik a gépeket. A daruszentmiklósiak hasonló megoldást választottak a távolság miatt.

Mit tanítanak a szokottnál is nagyobb türelemmel megáldott oktatók? Mindenek előtt egy kis Windows alapismereteket, mert vannak hallgatók, akik a népfőiskolán kapcsoltak be először számítógépet. A böngészés, a kezelés, a postafiók létrehozása, a levelezés, a fotók le és feltöltése hihetetlen sikerélmény számukra. A tanfolyam végén sem szakad meg a hallgatók kapcsolata a népfőiskolával, HelpDesk szolgáltatásként bejárhatnak a klubszobába netezni, és segítséget is kapnak, ha megakadnak. A differenciált képzés lényege pedig az, hogy a munkanélkülieknek megmutatja az oktató a netes álláskeresést, a dolgozók akár internetes vásárlással is próbálkozhatnak, az idősekkel pedig a levelezésre, a fényképek le és feltöltésére, küldésére erősítettek rá.

Ráthné Évike régimódi háztartást vezet, hat unokája és egy tizenhat hónapos dédunokája van, Máté. Zsuzsa lányát és családját haza csalta Amerikából, a veje azóta visszament, de folyamatosan tartják a kapcsolatot, Évike web-kamerát is vett, hogy lássa, hallja őket, ne csak beszélgessenek. A fiáékkal, Istvánékkal is ilyen formában, napi szinten tartják a kapcsolatot, megbeszélnek mindent, és természetesen a nyaraláson készült legújabb fotókat is mindig megkapja a nagyi.

Dr. Czinkóczi Sándorné Andreát is hasonlók űzték a monitor elé: a lánya Ausztriában él, és érdekli, hogy mit csinál a tízéves unokája.

Orosz Zoltán a férfiak korelnöke a 72 évével. Holtáig tanul az ember, mondja bölcsen. Ráthné Évike lelkesen magyarázza: ma már a neten nézem meg a busz- vagy a vonatmenetrendet . Gyakran autózik, előtte útvonaltervet készít. Azt mondja, Piliscsaba (ott laknak a lányáék) netes térképével nem elégedett, mert Pesten keresztül akarja vinni... De a családon belüli kommunikáció áll a fontossági lista élén. A telefon drága, a nyugdíjból a rövid csevegéseket sem tudnák fizetni. Évike szerint: a net megfizethetetlen találmány - a mai távolságtartó világban közel hozza az embereket egymáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!