próbálják ki őket

2018.09.09. 12:00

Utcai ételek a vadon fogságából

Már vadhúsos street foodok is találhatók az egyes fesztiválokon, köztéri árusoknál.

Szanyi-Nagy Judit

Az utolsó fesztiválokat rendezik, rendezték meg a napokban, a jóízű, közös étkezés pedig ezeknek a rendezvényeknek is központi eleme, még akkor is, ha ott a vadhús kerül fókuszba. A street food az utóbbi években talán egyik legnépszerűbb ága a gasztronómiának. A kifejezés magyarra lefordítva utcai ételt jelent, s ez segít az értelmezésben is: olyan finomságokról van szó, melyek hamar elkészülnek, az utcán, menet közben fogyaszthatók, és jó esetben még ízletesek is. Ide tartozik a gyros, a hamburger, a hot dog, a sült krumpli és megannyi más étel is. Persze előfordulhat, hogy egy-egy street foodozó hely beülős, de az ember nem tölt ott negyed óránál többet, mert az étel – bár laktató, mégis – gyorsan és könnyen elfogy. Ennek az ágazatnak egy újabb válfaja jelent meg a gasztronómiában a vadhúsokat felhasználva.

Tépett vad, ropogós ciabattában Hamburger, de mégsem: a két buci közé szorított hússzeletek, zöldségek és a szósz igazi streetfood-alapok. Az Olaszországból származó ciabatta hosszúkás kenyérformát jelöl, és nagy örömünkre otthon is elkészíthető. Persze aki nem szeretne ezzel bajlódni, már kész formákat is kaphat a boltokban. A nagy tömeg és a garantált gyorsaság miatt ez utóbbi verzió mellett döntöttek a székesfehérvári a Katka– Gergő Barbecue (KGB) kötelekébe tartozó, tépett vaddisznót árusító kocsi tulajdonosai is Soponyán. – Barbecue technikával dolgozunk, ami azt jelenti, hogy az alapanyagot füstön sütjük meg, lassú tűzön–segít az értelmezésben Turanitz Katalin (Katka), kiemelve, ez a technika akár sok-sok óráig is eltarthat, attól függően, éppen milyen hús van terítéken. – Ezúttal egy tépett vadmalaccal készültünk, amit 20 órán keresztül sütöttünk, 110– 120 fok környékén. Az elején figyelni kell, hogy a húst ne pácoljuk több napig, hanem közvetlenül a sütés előtt egy pár órával fűszerezzük be. Ez esetben pirospaprikát, fokhagymaport, sót, borsot és kávét használtunk.

A sütőnek pedig stabilan tartania kell a hőfokot. Ezt követően a húst széttépkedjük, aztán a ciabattába tesszük barbecue szósz kíséretében–avat be az elkészítési módba Katka. A hosszúkás kenyérformát faszén felett grillezik meg úgy, hogy az jó ropogós legyen. Azt ízlése válogatja, a buci külseje mennyire legyen égett, de az aranybarna szín mindenképpen nyerő – tanácsolják. Az olasz kenyér, otthon Ha a ciabattát elkészítenénk otthon is, receptet hozzá a Mindmegette portál is kínál. Eszerint használjunk 50 dkg lisztet (a legjobb a kenyérliszt, de megteszi a sima búzaliszt, a búzafinomliszt, valamint a fehér vagy teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt is), 2,5 dkg élesztőt (a szárított verzióból kevesebb kell), 3 evőkanál olívaolajat (ez a kenyér frissen tartásához, illetve a kelesztőtál kikenéséhez szükséges), továbbá 4 dl vizet és 2 teáskanál sót. Egy nagy tálban keverjük össze a vizet először az élesztővel, majd az olajjal, végül a masszához adjuk hozzá a sóval elkevert lisztet – ezt elég egy fakanállal kevergetni. Az elegyet nedves ruhával fedjük le, majd egy éjszakát hagyjuk pihenni.

A masszát borítsuk bőven lisztezett deszkára, a tetejét is szórjuk meg liszttel, és egy kicsit lapítsuk le. A két oldalát hajtsuk középre, majd hosszában vágjuk félbe. Hasítsunk le két akkora darab sütőpapírt, ami egy-egy hosszabb cipóformába belefér. A tésztákat párszor tekerjük meg a saját tengelyük körül, majd helyezzük a formába. Tegyük 220 fokra előmelegített sütőbe, és 25–30 perc alatt süssük készre addig, amíg a héjuk világosbarna és ropogós lesz. Az első vad street food! Egy országos, s egyben egy Zalakaros térségi receptgyűjtő verseny felhívásaként született meg az első wild street food, azaz a vadhúsos utcai étel. Azalai erdők komoly termékkomponenst jelentenek, ez volt az alapja a megmérettetésnek – világított rá Kovács Szabolcs, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. Ugyancsak ő mondta el azt is: a győztes wild street food egy „gŐZgombóc” lett, amely valójában egy kelt tésztába töltött szarvasragut takar, szósz kíséretében.

Az ételnek a lepényes és krumplis tésztás verziója is elérhető már – az étel Soponyán debütált. Mi a lepényes verzió készítésekor érkeztünk a kocsihoz, itt a nyitott kelt tésztába rókagombás szarvastokány került. –A klasszikus recept szerint egy hagyományos kelt tésztát kell készítenünk felgőzöléssel, amelybe aztán a szarvastokány felvagdalt, pépesített verzióját töltjük. Az így elkészült gombócot panko morzsába forgatjuk, s szószt adunk hozzá – részletezte az ügyvezető, aki viccesen azt is hozzátette: a fesztiválra újragondolt lepény receptje annyira titkos, hogy azt még ő sem tudja. Ami viszont biztos, hogy a rendezvényre a gőzgombóc tésztáját előre le kellett fagyasztani, hogy minél gyorsabban elkészüljön az étel. Egyedül a sütést – mint látványos főzőelemet – végezték a sparhelten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!