Égből pottyant gondolatok

2018.02.17. 15:00

Nem érdemes egymással ellenségeskednünk

Vannak az életnek egyetemes témái. Amik mindenki életútján szerepet játszanak. Lehet, hogy nem figyelünk rájuk, de tudattalanul ott lapulnak a háttérben, és előbb-utóbb előbukkanhatnak…

MOLNÁR ÉVA ZSÓFIA

Egységélmény – az éberséget követő tudatszint

Ha valaki módosult tudatállapotban (spontánul, mély meditációban, elmélyült imádságban vagy légzésére koncentrálva) egynek érzi, éli, esetleg látja magát mindennel és mindenkivel, egységélményt él át. Misztikus élménykényt ismert a kereszténységben. Ha belegondolunk egy elgondolkoztató, modern, sőt hasznos fizikai elméletbe, amelyről a Kiút a korlátok közül című könyv népszerű tudományos fejezetében írtam, talán nem is olyan misztikus, inkább szokatlan ez a látásmód:

„Goswami fizikusprofesszor vetette föl a kvantumfizika újító értelmezését. Ha az anyag helyett a nem duális tudatot tekintjük a létezés alapjának, amely nem az egyéni agyhoz kapcsolódó tudat (materiális értelmezés), hanem a keleti filozófiákban megjelenő egységes, metafizikai, mindent magába foglaló Tudat, megszűnik a kvantumfizika számos ellentmondása. (Wigner-paradoxon, a hullámfüggvény összeomlása).” (Goswami, 1989)

E szerint az egységélmény egy különleges tudatállapotot takarhat, amikor meditatív állapotban (ilyenkor az agyban mindkét agyfélteke egyensúlyban, szinkronban működik, szemben a hétköznapi, bal agyfélteke dominált, s ekkor a jobb gátolt működésével, „fél kapacitással”) akár a teljes tudatra érzékenyek lehetünk. Érezhetjük, ebből csak egy kis rész vagyunk mi magunk! A személyes énből egy személytelen, univerzális „én” lesz. Könyvemben: „Ebben az állapotban a test is a megfigyelés tárgya, nem azonosítom magam vele.” (Szokták a tágasabb ént felettes vagy isteni énként, tudatfelettiként is emlegetni.)

Az egységélményre e könyvben nem tértem bővebben ki. Pontosabban egy mondat szemet szúrt a fizikus lányomnak: „A tudatosság perspektívájából a test a tudat (egy részének) időhöz kötött formája, egyfajta megtestesült tudati aspektus”. Igen, ebben a mondatban saját élményemre utaltam, egy másik perspektívából – tudatként emberi tapasztalatokkal – tekintve önmagamra. (Lásd az Égből pottyant gondolatok „Perspektívák” című cikkeit, és könyvemben bővebben kifejtem e témát.) Tehát minden „tudatból” van, tudatként egy, akárcsak prof. Goswami megközelítésében.

Aki ezt érzi, rájön: nem érdemes egymással ellenségeskednünk, valójában akkor önmagunkkal ellenségeskedünk…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!