Április 3.

2022.03.31. 14:00

Parlamenti választás és népszavazás lesz

Április 3-án reggel 6 órától este 19 óráig mintegy 8,2 millió választásra jogosult állampolgárt várnak a szavazóköri urnákhoz.

Molnár Emese

20200216 Dunaújváros Időközi országgyűlési képviselő választást rendeztek Dunaújvárosban - a dunaújvárosi 1. számú választó körzetben Fotó: Zsedrovits Enikő ZSE Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Zsedrovits Enikő

Országgyűlésiképviselő-választás és országos népszavazás lesz most vasárnap. Dunaújváros a Fejér megye 04-es számú ország­gyűlési egyéni választókerületéhez tartozik Rácalmás, Kulcs, Adony, Pusztaszabolcs, Iváncsa, Ercsi, Nagyvenyim és Perkáta mellett. Így összesen 65 660 választópolgár szavazhat nálunk a lakóhelyéhez tartozó szavazókörben. 

Miután belépünk az adott szavazókörbe, a szavazatszámláló bizottság előtt igazolni kell személyazonosságunkat. Lejárt érvényességű igazolvánnyal nem lehet szavazni. Viszont a veszélyhelyzet idején lejárt okmányokat érvényesnek kell tekinteni, tehát érvényes a személyazonosító igazolvány, a vezetői engedély, illetve az útlevél, ha az érvényességi ideje 2020. március 11-i vagy azt követő időpont. Ettől függetlenül a kormányablakok, így a dunaújvárosi kirendeltség is nyitva lesz szombaton 8–18 óra között, valamint vasárnap 7–19 óra között. Ezen ügyeleti idő alatt kizárólag a személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre lesz lehetőség, illetve az elveszett vagy megsérült lakcímkártya pótlására. Ha valakinek semmilyen személyazonosításra alkalmas okmánya sincs, akkor ideiglenes személyi igazolványt kap, hogy részt vehessen a szavazáson. 
Miután igazoltuk személyazonosságunk, kézhez kaphatjuk a háromféle szavazólapot. 

Az országgyűlésiképviselő-választáshoz kapcsolódóan két szavazólapot kapunk: az egyiken azt jelölhetjük meg, hogy kit szeretnénk a választókerület képviselőjének, a másikon pedig pártlistára szavazhatunk (aki előzetesen a nemzetiségi névjegyzékbe kérte felvételét, azok nem pártlistára, hanem nemzetiségi listára voksolhatnak, országosan ezt mintegy 41 ezer polgár kérte). 
A harmadik lap, amelyet kézhez kaphatunk, a népszavazás szavazólapja. 
Miután kitöltöttük a szavazólapokat, mind a hármat együttesen betehetjük a kapott borítékba, és a szavazókörben kihelyezett urnába helyezhetjük. 
A voksolás április 3-án 19 óráig tart. Ezt követően nem lesz egyszerű feladata a szavazatszámláló bizottság tagjainak, hiszen összesítik a részvételi adatokat, a leadott szavazatokat, valamint szétválogatják az urnákban található különböző szavazólapokat, és külön-külön fogják összesíteni a voksokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!