Tudomány

2023.12.22. 11:00

Magyarország 11. a világon az egymillió főre jutó Nobel-díjasok számában

Magyarország 11. a világon az egymillió főre jutó Nobel-díjasok számát tekintve – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes-államtitkára az Ifjú Fizikusok Magyar Versenyének ünnepélyes díjátadóján.

Duol.hu

A Nobel-díjak átadási ünnepsége

Fotó: Koszticsák Szilárd

Bódis László tíz díjazottat köszöntött, közülük kerülnek majd ki az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyén induló magyar csapat tagjai. Közölte, azért fontos Magyarország számára a tudomány, mert a nagyjából tízmilliós lélekszám és a korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló természeti erőforrások mellett a szürkeállomány az, amire számíthatunk. Ezt, mint mondta, a jelenlévők, a jövendő fizikusok is hordozzák a tehetségükben.

A sikeres kutatáshoz, így a Nobel-díjhoz vezető eredményekhez három dolog kellett – mondta Bódis László az idei két magyar díjazott nyilatkozatai alapján. Ezek „a csapatszellem, a kitartás és a kutatások hasznossága” – foglalta össze, majd kiemelte a kutatások társadalmi hatásainak fontosságát, amelyek közé sorolta, mint legaktuálisabbakat, az energia körüli kérdéseket, az éghajlatváltozás kihívásait, és a mesterséges intelligencia hatásait.

Gazdasági értelemben azok az igazán nagy innovációk, tudományos eredmények, amelyek a gyakorlatba átültethetők – fogalmazott Bódis László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában