Karácsonyi hangolódás

2023.12.13. 13:00

Adventi koncert jubileumi kiállítással

Szokásos, év végi, adventi koncertjét hirdette meg a Dunaújvárosi Vegyeskar december 10-én vasárnap 18 órára a város komolyzenei hangversenytermébe, az evangélikus templomba.

Balla Tibor

2023.12.11. Dunaújvárosi Vegyeskar Karácsonyi koncertje Dunaújváros evangélikus templom Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A klasszikus karácsonyi koncerten bár a pótszékekre nem volt szükség, rideg időjárás ellenére szép számmal gyűltek össze az érdeklődők. Kurucz Gergely karnagy elmondta szép, meghitt hangulatú koncert volt, a műsoron Bárdos Lajos, Szokolay Sándor, Kodály Zoltán, Anton Bruckner, Bojtár László és mások művei szerepeltek, és Könyves Ágnessel felváltva vezényelték az énekkart. Baráth Bálint orgonaművész, a kórus régi barátja vendégként nem csupán a Willcocks-carol (The first nowell) és a Bojtár László-mű (Betlehemi ringató) játszott orgonán, hanem szólistaként is fellépett: Bach c-moll korálpartitáját (korálvariációját)  szólaltatta meg az új orgonán.

2023.12.11. Dunaújvárosi Vegyeskar Karácsonyi koncertje Dunaújváros evangélikus templom Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ami az előző évekhez képest rendhagyó volt, hogy a koncert szünetében kiállítás nyílt a templom kisteremében a kórus 70 éves történetéből, amit Bogáth Jenőné, a kórus egykori elnöke nyitott meg. A kiállított tablók a régi tagok által összegyűjtött fotók, beszámolók alapján készültek. A kiállított anyag átfogóan ábrázolja a nagy múltú kórus korszakait, karnagyait, működésének helyszíneit, beleértve a kórustáborokat is. No meg azt a felejthetetlen emléket, amikor a kórus 2011. 09.11-én elénekelte Karl Jenkins The Armed Man-Mass for Peace című művét az evangélikus templomban, aminek kapcsán meghívást kaptak New Yorkba, mégpedig a Carnegie Hallba, hogy elénekeljék a világ minden tájáról összegyűlt 300 fős kórusban Karl Jenkins kantátáját, amelyet Arany János Walesi Bárdok című versére írt.
A koncert végén a Mennyből az angyalt közösen énekelte az akkorra őket körülvevő kórus és a közönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában