Könyvajánló

2023.07.27. 13:00

Az embert saját magától kell megmenteni

A könyvkiadók közelmúltban megjelent újdonságaiból, illetve független könyveladási adatok alapján összeállított sikerlistás kötetekből ajánlunk olvasnivalót.

Duol.hu

Végül is mindenből fegyver lehet. Bármiből

Fotó: JK illusztráció

Duncan Shelley: Önpusztítók

A természetben az egyetlen önpusztító faj az ember. Honnan ered az ember őrülete? Ez az értelem ára? Vagy valami más húzódik meg a háttérben? Archibald Leroy professzor harminc éven át kutatta a témát, és úgy véli, megtalálta a választ. Bejelentését azonban nem elismerés, hanem megvetés követi, elveszíti az állását, szavahihetőségét, barátait, társadalmi rangját, egyetemi fokozatát. Felkeresi egy rejtélyes milliárdos, aki felajánlja, írjanak együtt történelmet, mentsék meg az emberiséget saját sötét hajlamaitól. 

Ebben a felkavaró thrillerben mindenkit a sokféleképpen álcázott, társadalmilag elfogadott önpusztítás hajt. Végül mindenből fegyver lesz, minden a hatalom eszközeként végzi? Hányszor szalasztottuk már el az esélyt a gyógyulásra, csak azért, mert valakinek az érdekei azt kívánták, hogy minden maradjon a régiben?

„Tudni akartam, miért ilyen az ember, tudni akartam, mitől őrül meg. Az ember önpusztító. Ez egyedülálló. Az embernek van tudata, van képzelete, eszközként használja az emlékeit, kíváncsi, kérdéseket tesz fel, válaszokat keres, van szociális élete. Felsőbbrendű faj. És az egyetlen a Földön, amely önpusztító. A lemmingek öngyilkossága csupán legenda, nem létezik ilyen, tehát kizárólag az ember önpusztító a világon, semmi más. Azt gondoltam, nem lehetséges, hogy a tudatnak, a fejlett elmének ez a velejárója, mert az ész nem vezethet észszerűtlenséghez! Kerestem az önpusztítás okát, és megtaláltam.
– Genetika – sóhajtott fel valaki a hátsó ülések egyikén.
– Nem, ennek ahhoz nincs köze – mondta a professzor. – Az ok mindeddig rejtve maradt előttünk, de sikerült pontosan beazonosítani. És van egy megalapozott ötletem arra, hogy miként lehet felszámolni ezt az okot, és megszabadítani az embert az önpusztító hajlamától.
Három órával később Archibald Leroy professzor kiállt kollégái elé, és két kamera csendben rögzítette minden szavát.
Az előadás után az egyetem igazgatója behívatta, megkérdezte, áll-e alkohol vagy kábítószer befolyása alatt. A nemleges válasz után felszólította, hogy vonja vissza kijelentését, és mondja azt, hogy csak teszt volt, nem gondolta komolyan.
A professzor erre nem volt hajlandó. Megszüntették az állását. A fényképét eltávolították az egyetem faláról.” (Forrás: Bookline)

Még több könyvajánló

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában