Szabóné Zsedrovits Enikő fotókiállítása

2023.05.18. 11:30

Nem kívánt társbérlet a természettel

Társbérlet címmel nyílik fotós kolléganőnk, Szabóné Zsedrovits Enikő kiállítása május 19-én, pénteken 17 órakor az evangélikus templomban. Természet és csúfítás párba állítva.

Balla Tibor

Szabóné Zsedrovits Enikő

Fotó: LI

A kiállított képek a természetben készültek, azonban a megszokott – a táj megkapó szépségét, a természet csodáit kiemelő – felvételek helyett olyanokkal találkozhatunk, amik az ember nem kívánt kéznyomát mutatják meg az idilli környezetben. A fotók keletkezési helye egyértelművé teszi, hogy alkotójuk maga is a természet szerelmese.

– Amikor szabadidőm van, akkor a családdal el szoktunk menni kirándulni, ha nem is messzire. Rácalmáson lakunk, így a rácalmási Nagy-sziget állandó, kedvelt célpontunk kutyástul, mindenestül. Bizony ott is rengetegszer találkozom eldobott, sodort hulladékkal.

– Ha az embernek fényképezőgép van a kezében egy festői környezetben, akkor a szépet szokta fotózni, nem azt, ami elcsúfítja. Mi motiválta?

– Az első ilyen kép, ami megszületett – ez is látható lesz a kiállításon – egy gurulós szék volt, amit az árvíz hozott ki, aztán leapadt a Duna, ez pedig ott maradt a parton. Egyszerűen nem hagyott nyugodni, muszáj volt lefényképezni.

– Felháborította?

– Minden ilyen felháborít folyamatosan. Felháborított, ugyanakkor láttam benne valamit, ami megérintett. Megőriztem a pillanatot, mert ez akkor ott volt, ha jön egy újabb árhullám, akkor el fogja vinni. Éreztem, hogy meg kellett örökíteni, és meg kell mutatni valahol. Akkor még nem tudtam, hogy hol.

– A kontrasztot?

– Igen. Azt, hogy ha e nélkül élnénk, mennyire szép lehetne a part vagy az erdő. Ha ez nem lenne. – Az egész anyag erről szól, hogy mik csúfítják az egyébként szép természetet? – Igen. Képpárokat készítettem. Az egyik képen a szemét van, de nem az ömlesztett szemét, hanem megfogtam egy, levelek alatt diszkréten megbújó szemetet. Mellette azt akarom megmutatni, hogy egyébként a természet milyen szép.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

– Ezek elrettentő képek, vagy meg lehet találni a szépséget, a harmóniát a szemétben is?

– Próbáltam a képeket úgy csinálni, hogy harmonikus legyen, igen. A képeken az látszik, hogy olyan, mintha oda tartozna. A Társbérlet címet is ezért kapta a kiállítás.

– Vannak illúziói, hogy ezt a társbérletet fel lehet mondani, meg lehet szüntetni?

– Nincsenek. Nem látok reményt. Nem látom az emberek mentalitásában azt, hogy ez valaha változhat. Merthogy van tavasszal szemétszedő akció, akkor hatvan ember szedi a szemetet, és a következő héten az a szemét ugyanúgy ott van. Az, hogy a természetjárók ugyanúgy eldobják a szemetet. Mert a Nagy-szigetre, a Szalki-szigetre hogy kerül a szemét? Nem a szél viszi oda. Nem csak arról beszélünk, hogy illegálisan rakjuk le a hulladékot. Nem csak az árvíz hozza ki a szemetet. De az is honnan hozza a vécéillatosítót?

– Figyelemfelhívásként, segélykiáltásként, felkiáltójelként értelmezhető ez a kiállítás?

– Mindhárom egyszerre. Kinek mit mond. De szerintem fel kell erre hívni a figyelmet, hogy csináljunk már végre valamit. Nem kell, hogy kiessen a kezünkből a szemét. A kukába is dobhatjuk, de haza is vihetjük az otthoni kukába. Nincs rá szükség, hogy ott legyen.

A tárlatot Szabó Szabolcs ekképpen ajánlja figyelmükbe: „Trendi: Mindig a fenntarthatóság jegyében cselekszünk: ám a sorsfordító ipari és technikai forradalmak révén egyre nagyobb és nagyobb szeleteket zabrálunk és zabálunk el az általunk által örökkön védett és szeretett természetből. Szabóné Zsedrovits Enikő egy korábbi, Úgyhagyott című kiállítása a régi, rurális vidék elfeledett épületein próbálta dokumentálni a veszteség fogalmát. E kiállítás pedig az emberi természet mindent bekebelező beidegződéseire fókuszál. Nem a rossz sors, a fátum cipeli ki módszeresen a tévét, az építési maradékot a zöldbe: hanem mi… Ezzel kellene, lehetne valamit kezdeni. Talán közösen.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában