Kaptárkoncert

2023.05.04. 16:14

Két év után visszatért a 10 éves Jolly Jackers - képgalériával

Hosszú kihagyás után lépett ismét dunaújvárosi közönség elé a helyi garázssorról indult ír-punk zenekar, a Jolly Jackers a Kaptár Music Pubban. A 10 éves fennállását ünneplő, egykor határozottan dunaújvárosinak deklaráló zenekarban mára már csak egyetlen újvárosi tag, Papp „Enéh” Enikő basszusgitáros maradt.

Balla Tibor

Az alapító tagok közül is mellette csak Boncz Andrea fuvolista-énekes neve említhető. Meglehetősen kalandos utat járt be a banda a tizedik évfordulóig, számos tagcsere tépázta meg karrierjét. Pedig elért eredményei igencsak látványosak, a nemzetközi porondon is jegyzik az együttest. A jubileumi évben új lemezt ígérnek, amihez – legalábbis a kaptárbéli koncert alapján – új hangzás is tartozik. A Dunaújvárosban alakult zenekar két év után lépett fel újra a Kaptárban, a bemelegítőt a helyi erőkből álló, ám stílusában kissé eltérő Névtelen Utca tartotta. A tagcserék többször is nehezítették a felhőtlen munkát, több dobost is elfogyasztott a zenekar, a hegedűs fronton is gyakori volt a mozgás, ebből számunkra a legfájóbb a dunaújvárosi Ujházy Krisztina távozása volt, aki zeneszerzőként is komoly lenyomatot hagyott a bandán. Többször változott a zenekar arca és hangja is, a fronton az alapító dunaújvárosi Faragó „Sztivi” Istvánt az egészen más műfajból érkező Molnár Bálint követte, megoszlanak a vélemények, hogy sikerült-e ott folytatnia, ahol a zenekar abbahagyta. A legnagyobb változást a közelmúlt hozta, amikor ismét csere volt a fronton, nem is akármilyen. Domonkos Dominika személyében női hangra váltott a zenekar, és még csak nem is egy „karcos” dögösre, hanem egy igazán női lágéra. Ezzel alapjaiban változott meg a négy-kettes ivararányra váltó banda hangzása, megjelenése.

A Kaptárban is kicsit nehezen indult be a hangulat, a közönség eleinte lassan asszimilálódott a megváltozott helyzethez. Az ismert dalokat csak kis késéssel kezdték énekelni a rajongók, a lüktetés is erős késéssel érkezett. Ebben része lehet a gyengére sikerült hangosításnak is, a basszus messze nagyobb teret kapott, mint szükséges lett volna (amit nem bánunk, Enéh játéka mára már önmagában is élvezeti faktort jelent), az ének is talán túlzóan kiemelkedett hangerőben, amíg a dallammenetet adó fuvola, a gitár és a dob egységes masszává gyurmázódott. Élünk a gyanúperrel, hogy az énekes sem hallhatta tökéletesen magát és a kíséretet, ezért volt gyakori a pontatlanság az előadásában.

A jubiláló zenekar fennállásának összes korszakát felölelő best of műsorral készült, amit tisztességgel le is tolt, a névjegyévé vált, már elmaradhatatlan whisky-kínálás ezúttal sem maradt ki, mindent megtettek a hangulatért. A katarzis azonban elmaradt, de bízunk benne, hogy hamar összeszoknak, és ismét a régi fényében tündököl majd a banda. A potenciál megvan benne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában