Országos megmérettetés

2022.06.15. 17:30

A Széchenyi-gimnázium ezúttal határtalan volt

Újabb vetélkedőn szerepeltek a Széchenyi István Gimnázium tanulói. Ezúttal a Határtalanul elnevezésű vetélkedőben jutottak döntőbe a közelmúltban. Az erőfelmérőn több ország iskolái vettek részt.

Agárdy Csaba

Több mint 158 ezer anyaországi és külhoni fiatal vett részt a Határtalanul elnevezésű középiskolai vetélkedőn. A határon túli magyarokat Erdély, Felvidék, Vajdaság, Kárpátalja, Muravidék és Horvátország képviselte. A fináléba összesen negyvenegy csapat jutott: huszonegy anyaországi és húsz külhoni alakulat. A döntősök között volt a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium Aranyásók elnevezésű alakulata is – egyetlen Fejér megyei iskolaként –, amely végül a 17. helyen zárta a küzdelmet. 

A Széchenyi 12. A osztálya a döntőbe került a Határtalanul elnevezésű vetélkedőn Fotó: Széchenyi-gimnázium 

Az idei év versenyének témái a Kárpát-medence földrajzi, történelmi, néprajzi emlékei voltak. A csapatversenyben osztályok vehettek részt, a Széchenyit a 12. A képviselte. Két forduló alapján lehetett a döntőbe kerülni. Az első fordulóban tesztsorokat oldottak meg, két hónapon keresztül bármennyit ki lehetett tölteni, minél gyorsabban és minél jobb eredményre törekedve. Ez alapján jutott a Széchenyi csapata a középdöntőbe. Ekkor már online formában ugyan, de az egész osztály részvételével húsz kérdésre kellett válaszolni. Ennek eredményképpen került végül a döntőbe a Széchenyi (a finálét június 8-án rendezték meg). A 12. A osztályfőnöke Hutvágnerné Róth Éva. 


De mi is ez a Határtalanul vetélkedő? A Határtalanul Program célja a magyar–magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szereznek a külhoni magyarság helyzetéről. 
A Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. mint támogató hirdette meg a Határtalanul Program pályázatait. Amellett, hogy nagyszerű buli volt a viadal a diákok és a pedagógusok számára egyaránt, arról sem szabad elfeledkezni, hogy nem akármilyen jutalmakban részesültek az indulók. 
Akik bejutottak a döntőbe, azoknak az osztályoknak a felkészítő tanárai 100 ezer forint ösztöndíjban részesültek. A győztes osztály egymillió forint osztálypénzt kapott. De senki sem távozott üres kézzel, több mint ezer jutalom várt a résztvevőkre. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában